הוחלט סופית: חריש מצטרפת לתאגיד המים 'מי חדרה'. "בחרנו את התאגיד האיתן ביותר מבין החלופות", ציינו במועצה וגם הבטיחו שלא תחול התייקרות בתעריפי המים: "מה שמשלמים היום למועצה ישלמו גם לתאגיד המים"
ביום ב' אישרה המליאה את הצטרפות מועצת חריש לתאגיד 'מי חדרה' בהתאם להוראות חוק תאגידי מים וביוב תשס"א- 2001. עד היום מחלקת ההנדסה ברשות המקומית ניהלה את מערכת אספקת המים בעיר, התקשרה ישירות מול 'מקורות' ונשאה באחריות על התחזוקה, התשתיות ומערך הגבייה. בחודשים הקרובים זה ישתנה.
חוק תאגידי המים והביוב קבע מתווה לצמצום של מספר תאגידי המים והביוב על ידי מיפוי מחדש ויצירתם של תאגידים אזוריים אשר יספקו שירותי מים וביוב לכמה רשויות מקומיות במקביל. במסגרת זו הוצע לקבוע כי מספרם של התאגידים האזוריים לא יעלה על 30.
במהלך השנה האחרונה בחנו ברשות את הנושא ההתאגדות ואף ניהלו משא ומתן עם תאגיד 'מי עירון', התאגיד שמספק מים לישובי הסביבה וחריש שייכת אליו מבחינה גאוגרפית. למרות זאת, ההשתייכות לתאגיד זה לא התקיימה. "מבין כל התאגידים שנבחנו, מצאנו את תאגיד 'מי חדרה' כראוי וכנכון ביותר עבור תושבי חריש", הסביר יצחק קשת, ראש העיר. "נעשתה בנושא עבודה רבה ואנחנו מגיעים כעת לשלב הגמר".
הבחירה: תאגיד 'מי חדרה'
"ניהול משק המים והביוב באופן עצמאי גובה מאגף הנדסה תשומות רבות. כך שאנחנו רוצים לקדם את המהלך הזה ושותפים לו", ציין יניב מרכנתי, מנהל התשתיות והדרג הבכיר באגף הנדסה בשל עזיבתו של יובל ברק, מהנדס העיר. מרכנתי הוסיף: "כלל תאגידי המים מחוייבים לאמנת השירות המגדירה טווחי זמן ברורים לתיקון וטיפול בתקלות בנושאי מים וביוב והם נתונים לפיקוח וביקורת. ל'מי חדרה' מוניטין שירותי טוב. בחרנו את התאגיד האיתן ביותר מבין החלופות".
גם מנכ"ל הרשות, יעקב נתניהו, סיפק הסברים ונימוקים על נחיצות 'העברת המקל' לתאגיד מים: "אנחנו צריכים לפנות את אגף הנדסה לנושאים שהוא צריך להתעסק בהם ואני מדבר בעיקר על בינוי מוסדות החינוך. 30 גנים ושלושה בתי ספר חדשים צריכים להיות מוכנים עבור תשפ"א. נדרשת גם האצת הפיתוח של שטחים ציבוריים פתוחים בשכונות מעו"ף והפרחים לאור האיכלוסים המתקרבים". נתניהו הוסיף והסביר כי בשנת 2020 לא תהיה הגדלה של כוח האדם ברשות ולכן המהלך הנכון עבור תושבי העיר וגם עבור המועצה הוא 'לשחרר' את אגף ההנדסה מאחריות זו ולהתקשר עם תאגיד בנושא המים והביוב.
ההבטחה: לא תהיה התייקרות בתעריפי המים
האם יהיה שינוי בתעריפי המים לתושבים? בנושא זה הבטיח נתניהו כי לא תהיה עליה בסכומים. "מה שמשלמים היום למועצה ישלמו גם לתאגיד המים".
על פי חוק, תחשיב צריכת המים הביתית מורכב מתעריף נמוך (א') לכמות מוכרת בהתאם למספר נפשות בבית ומתעריף גבוה (ב') לכמות שהיא מעל הכמות המוכרת. הצרכן זכאי לקבל כמות של 3.5 קוב לחודש בתעריף הנמוך, בעד כל נפש שמתגוררת ביחידת הדיור. תעריפי תאגיד 'מי חדרה כפי שמוצגים באתר החברה הם:
תעריף א'– עד 7 קוב ל-60 יום לנפש בעלות של 7.079 ש"ח לקוב (המחיר כולל מע"מ)
תעריף ב'- מעל ל- 7 קוב ל-60 יום לנפש בעלות של 13.153 ש"ח לקוב (המחיר כולל מע"מ)
עוד ציין נתניהו כי תהליך העברת האחריות לתאגיד תארך מספר חודשים: "התהליך יקרה בצורה מדורגת ויארך בין שלושה לארבעה חודשים ולא יאוחר מחודש מאי 2020".
יחד עם זאת, שאלה אחת עדיין נותרה פתוחה: מי יהיה אחראי על פיתוח תשתיות מים וביוב חדשות בחריש כמו הנחות קווי מים, מערכות ניקוז וחיבור שכונות חדשות? בנושא זה לא היתה לדרגים המקצועיים תשובה. "הנושא עדיין בבדיקה ודיונים מול משרד השיכון. לא נוותר על רמת השירות ולא על רמת התשתיות", הבהיר מנכ"ל הרשות.
"מדובר בהצבעה על החלטה היסטורית", סיכם קשת והוסיף: " בסופו של דבר התושב יקבל שירות טוב יותר וירוויח מן המהלכים הללו".