מספר החולים בחריש זינק, עשרות משפחות נשלחו לבידוד. העסקים בחריש כבר חשים בירידה של תנועת הלקוחות, ואוכלוסיית הרווחה, המתרחבת בימי הקורונה, אינה זוכה למענה בשל שביתת העובדים הסוציאליים
היום (א' ה-12.7.20 בשעה 10:30) פרסם משרד הבריאות כי מספר חולי הקורונה בחריש הגיע לשיא חדש, 22 חולים מאומתים, מתוכם 17 חולים שנדבקו בשבוע האחרון. מדובר במספר החולים הגבוה ביותר בעיר, מאז פרוץ המגיפה העולמית. גם מספר המבודדים שחצה את רף המאה, שבר שיאים חדשים ובתקופה סוערת זו, מחלקת הרווחה של העירייה ששובתת במסגרת השביתה הארצית של העובדים הסוציאליים, אינה יכולה לספק מענה לצרכים החדשים שצצים מדי שעה.
והצרכים הם מורכבים. בקבוצות החברתיות מתפרסמות בתדירות הולכת וגוברת בקשות לעזרה עבור משפחות שמגיעות עד פת לחם. בגל הראשון, כל משפחה חמישית בחריש נזקקה לעזרה וכ-700 משפחות נקלעו למצוקה כלכלית ופנו לקבלת עזרה. בתקופה הנוכחית, הנתונים, ככל הנראה, יהיו גבוהים עוד יותר. לצד הבעיות הכלכליות המורכבות, הולכת ומחריפה בעיית התחלואה בעיר.
עלייה בנתוני ההדבקה בקהילה
עיון בנתוני התחלואה מגלה כי ההדבקה בקהילת חריש בשבועיים האחרונים מצויה בעלייה. מוקדי החשיפה לקורונה, כפי שפורסמו על ידי משרד הבריאות, לא פסחו על בתי כנסת, בתי ספר, גני ילדים, סופרמרקטים וקופות חולים. מפת 'החשיפה לקורונה' של חריש, שהיתה נקייה לחלוטין במשך מספר שבועות, התמלאה שוב בנקודות שאינן מבשרות טוב.
גם החשיפה לחולים מאומתים התרחבה ומאות משפחות מחריש נאלצו להיכנס לבידוד. בשבוע שעבר, דווח על מתחם מעונות 'יהלום' שנסגר וכלל הפעוטות בגילאי 0-3 נשלחו לבידוד. ביום ו' ה-10.7.20 התבשרו הורי ילדי גן 'דקל' שברחוב אורן וגן 'לוטם' שברחוב שקד בעיר, כי אשת צוות שעבדה בגן, התגלתה כנשאית של נגיף הקורונה.
בהודעה שקיבלו ממשרד הבריאות התבקשו ההורים להיכנס לבידוד ביתי עד לתאריך 14.7.20. "בגלל הגיל הצעיר של ילדי הגן, הבידוד יעשה יחד עם אחד ההורים בחדר נפרד אם הדבר מתאפשר", נכתב בהודעה.
שרית עמוסי, שבתה מתחנכת בגן דקל, נשארה הבוקר עם ילדיה בבית. במקביל, היא ממתינה לאישור ביצוע בדיקת קורונה לבני המשפחה: "אין לנו כל כך חששות, כי אין תסמינים. אך זה בהחלט מדליק נורת אזהרה המאותתת לנו להתרחק מאוכלוסיות סיכון ולהקפיד מאוד על ההנחיות".
"תושבי חריש מסכנים את הסובבים אותם"
ש' תושבת העיר, בטוחה כי המניעים לעליה בתחלואה בחריש הם שילוב של זלזול בהנחיות יחד עם היעדר אכיפה מספקת: "ניתן לראות ברחבי העיר הפרות נהלים. אין הרתעה, אנשים עושים מה שבא להם. אני רואה בתחנות אוטובוס אנשים שממתינים ללא מסיכות. גם בתפילות בבתי הכנסת אני מזהה מתפללים רבים ללא מסיכות. תושבי חריש מסכנים את הסובבים אותם. גם לי לא נעים עם המסכה, זה חם ומרגיז, אבל אלו ההנחיות ואם אני יכולה לשים מסכה גם הם יכולים".
ש' אינה שוכחת לכוון אצבע נוספת גם לרשויות: "אין מספיק אכיפה של ההנחיות בעיר, לפחות לא כפי שהיה בגל הראשון". מתוקף הנסיבות, השמירה על ההנחיות במרחב הציבורי מוטלת פעמים רבות דווקא על בעלי העסקים בעיר. אלה, שעסוקים בהתמודדות הכלכלית המאתגרת מאוד שהטילה עליהם הקורונה, מוצאים עצמם גם בתפקידי פיקוח ואכיפה.
"תנועת הלקוחות שוב יורדת והקשיים חוזרים ועולים"
דוד אברמוב, בעל מסעדת 'שלהבתיה', מתרשם כי מרבית הציבור בעיר ממלא אחר הנחיות משרד הבריאות: "לרוב התושבים אכפת וחשוב למלא אחר ההוראות, אבל קיים אחוז קטן של תושבים שמקשה עלינו למלא אחר ההנחיות. במקרים כאלה אנחנו צריכים להפוך לפקחים. זה מציב אותנו במצב לא נעים, שבו עלינו להעיר ללקוחות במקום לשרת אותם".
'שלהבתיה' עמדה סגורה ימים ארוכים ועם ההקלה בהנחיות, חזרה המסעדה לפעילות במהלך מאי. אברמוב בחר לנקוט קו מחמיר אף יותר מההיתר הארצי להתקהלות: "נכון להיום אני רשאי לארח עד 20 אנשים במסעדה ו- 30 אנשים בישיבה בחוץ. למרות זאת, בחרנו להושיב את הלקוחות רק בחלק החיצוני למסעדה כדי לצמצם סיכונים". הוא מסביר.
על אף הזהירות, נראה כי בימים האחרונים 'תנועת האקורדיון', הולכת וסוגרת שוב על המסעדה ואברמוב מביע דאגה מהעלייה בתחלואה בארץ ובחריש בפרט, מגמה שמראה את אותותיה בהיקף הלקוחות: "נראה שהמצב רק הולך ומחמיר. לא רק כאן אלא בכל הארץ. בימים האחרונים תנועת הלקוחות שוב יורדת והקשיים חוזרים ועולים. החשש גובר בקרב התושבים וזה מתבטא במכירות העסק. זו תקופה לא פשוטה עבורי ועבור בעלי העסקים בחריש. בתור עסק חדש מקשים עלי מכל הכיוונים, אינני זכאי לדמי אבטלה מתוקף היותי עצמאי, אך מנגד גם אינני עומד בתנאי המענק מהמדינה".
"חוששים להירשם או מבקשים להקפיא את המנוי"
מי שכבר חש על בשרו את תוצאות הגל השני בחריש הוא סטודיו מינץ בחריש. בשבוע האחרון חדר הכושר נסגר לפעילות בעוד הנחיות משרד הבריאות מתירות, לפי שעה, את המשך פעילות הסטודיו: "הקטנו משמעותית את כמות המתאמנים באימון ל-12 לכל היותר", מספר אביב מינץ בעלי הסטודיו וחדר הכושר.
על התרשמותו מהתנהגות התושבים בחריש, פוסק מינץ בהחלטיות: "אצלנו אין אפשרות 'לשחק' עם ההנחיות. אנו לא מתירים לאף אדם להיכנס לסטודיו ללא עטיית מסיכה ובדיקת חום. מה קורה בשאר העיר? אני לא יודע, כי מלבד העבודה שלי, אני לא מסתובב באף מקום".
בדומה לאברמוב, גם מינץ חש את השפעת התפשטות התחלואה על פעילות הסטודיו: "המצב הקיים משפיע מאוד על הלקוחות. יש שחוששים להירשם או מבקשים להקפיא את המנוי". עם זאת, מינץ אופטימי: "ייתכן שהערב הממשלה תודיע על פתיחה מחודשת של חדרי כושר לאור הממצאים שמראים כי נתוני ההדבקה בהם שואפים לאפס".
ממצעד גאווה למסיבת מרפסות
השפעות הגל השני כבר החלו להיות מורגשים עם שינוים בפעילויות מתוכננות בעיר. כך לדוגמה, אירוע הגאווה, הראשון בחריש, שהיה אמור להתקיים בעוד חמישה ימים בלבד, שינה פניו ובמקום ההתכנסות המתוכננת, תתקיים מסיבת מרפסות.
גם פעילות תנועות הנוער בחריש קיבלו מכה אנושה בשל החלטת הממשלה להקפיא את פעילותן. אורן קלר, ראש שבט ״פלג״ – צופי חריש, חושש מהבאות. "עקב החלטת הממשלה, פעילות התנועה הוקפאה, לרבות פעילויות הקיץ. פעילות תנועות הנוער חשובה מאוד, דווקא בימים אלו. הפעילות שומרת על מסגרת, יוצרת מפגשים ערכיים וחינוכיים – בצורה מאורגנת ומסודרת, ומונעת מהם מלשוטט ברחובות. אנחנו דורשים מהממשלה לתת אישור מיידי לחזרה לפעילות בקבוצות קטנות, עם מסיכה, ובמסגרת הנחיות משרד הבריאות לתקופת הקורונה. אנו מאמינים כי שוטטות בני הנוער ברחוב, בקניונים, בפארקים ובמסיבות רק תגרום להתפשטות מוגברת של הנגיף, לכן עדיף שהנוער יקיים פעילות מסודרת, מאורגנת ומבוקרת".
קלר מוסיף: "כמו-כן, אנחנו דורשים מממשלת ישראל שתעמוד בהתחייבויותה, ותעביר את תקציב התנועה במלואו, ובנוסף תעביר תקציב שיכסה את הגרעון שנוצר בעקבות משבר הקורונה. אחרת, תנועת הצופים תעמוד בפני סכנת סגירה ממשית ובקרוב מאוד התנועה תיאלץ לסגור שבטים רבים".
למידע נוסף בנושא:
15 חולי קורונה חדשים התגלו בשבוע האחרון בחריש
גל שני בחריש? חשיפה לקורונה גם בסופרפארם, קופ"ח כללית ושופרסל דיל
חמישה מוקדי חשיפה חדשים לקורונה בעיר, ביניהם ארבעה בתי כנסת
עדכון קורונה: ארבעה מוקדי חשיפה חדשים, ביניהם בית הספר 'מעיין האמונה'