שבועיים לפני תחילת הלימודים התבשרה דניאל בן זינו, תושבת חריש שתכננה לפתוח את גן 'טבעי לי' בשתי דירות גן ששכרה בעיר כי הדיירים בבניין מתנגדים לפתיחת העסק. 'הוועדה לתכנון ובנייה – חריש', המעניקה היתרים לשימוש חורג בדירות, גלגלה את הכדור חזרה לידי הרשות וכעת יצחק קשת נדרש להכריע: האם משפחתונים בבתים הם אכן מטרד או פתרון? ההורים המודאגים: "במידה והמעון לא ייפתח ל- 52 פעוטות לא יהיו מסגרות לשנה הקרובה והדבר באחריות עיריית חריש"
חללים ומבנים לשימוש עסקי הם מצרך חסר ומבוקש בעיר. רבים מהעצמאים בחריש מצאו פיתרון בשכירת חדרים בדירות שהוסבו ליחידות משרדים, כך יוצא שבדירת ארבעה חדרים פועלים זה לצד זה עורך וידאו, רואה חשבון ומתכנת בכפיפה אחת, וללא התנגדויות השכנים.
אבל לא תמיד זה מצליח. כך לדוגמה, בחודש ינואר האחרון תכננה קופת חולים כללית להפעיל מרפאת רופאים עצמאים, הכוללת רופא משפחה ורופא ילדים, בדירת מגורים ברחוב רימון 5. בעקבות התנגדות דיירים חריפה שכללה מניעה פיסית מהרופאים המקצועיים להיכנס לבניין, נסוגה 'כללית' מכוונתה, והחליטה כי פעילות הרופאים העצמאים תעבור למרפאת כללית בשדרת דרך ארץ, בשעות שהן מעבר לשעות הקבלה הרגילות.
אך מה קובע הנוהל במקרה שקיים רצון להסב דירה לפעוטון?
דניאל בן זינו, תושבת חריש, שכרה שתי דירות גן ברחוב צאלון 4 וצאלון 8 כדי להפעיל בהן פעוטונים תחת השם 'גן טבעי לי'. לשני הפעוטונים נרשמו 52 ילדים (תפוסה מלאה של 26 ילדים בכל פעוטון).
הדירות שהושכרו הן דירות להמרה, דירות שניתן לבצע בהן על פי חוק שימוש החורג ממגורים לטובת הפעלת עסק. חוק התכנון והבנייה קובע כי המעוניין בהיתר לשימוש חורג מחויב להגיש בקשה מתאימה מראש, לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה של הרשות המקומית.
כפי שמכתיב הנוהל, ולטובת אישור ההפעלה של הפעוטונים, נדרשה הסכמתם של בעלי הדירות בבניינים. אך האחרונים סירבו ברובם לפתיחת המעונות.
נסיונות שכנוע והסברה לא צלחו וכעת, שבועיים לפני פתיחת שנת הלימודים תש"פ, 52 משפחות בחריש שרשמו את ילדיהן לגן מצויות באי ודאות מוחלטת לגבי פתיחת השנה. ההורים התארגנו וכתבו עצומה עליה חתמו עד כה 200 איש:
"אנו כהורי המעון דורשים את פתיחת המעון לאחר שרשמנו את ילדנו ומנהלת הגן עברה את כל הדרישות המתחייבות לפתיחת העסק. במידה והמעון לא ייפתח ל 52 פעוטות לא יהיו מסגרות לשנה הקרובה והדבר באחריות עיריית חריש". עוד נכתב בעצומה: "חריש חרטה על דגלה את חשיבות הקהילה ומהלך זה נוגד את רוח זו ופוגע ישירות ביכולת שלנו כהורים לגדל ולחנך את ילדנו בקרב הקהילה המקומית".
"במידה והגן לא יפתח, לבן שלי לא יהיה גן בספטמבר", כתבה בחשש כבד אחת האימהות. "דבר שיגרום לנו כהורים בעיה בעבודה ומשכך יפגע בנו כלכלית ורגשית". בפניה אישית לדיירי הבניינים המתנגדים להפעלת הפעוטון הוסיפה האם וכתבה: "אתם הדיירים שרובכם הורים בעצמכם, שימו את עצמכם רגע בנעליים שלי ושל המשפחות הנוספות".
בעלי הדירות לא מתעניינים בחינוך
בתגובה לעצומה השיב אחד התושבים: "האם הייתם מסכימים שיכנסו לבניין שלכם 28 משפחות כל יום? האם הייתם מסכימים לרעש, לכלוך, פגיעה במבנה, בדלת הכניסה ובתחזוקה של הבניין?" ואילו דייר אחר הוסיף: "דירות להמרה הן לטובת עסקים קטנים שלא מקימים רעש ומטרד, זה לא המקרה עם גן ילדים".
המחלוקת בעיצומה ובשבוע שעבר, ביום ג' ה-13/8/19 התקיים דיון בוועדה לתכנון ובניה בחריש, שהיתה אמורה לקבל הכרעה מנושא, אך גם משם לא נשמעה בשורה. דוברת הוועדה מסרה כי הוחלט שהנושא יועבר לטיפול מועצת חריש בשיתוף משרד העבודה והרווחה.
דניאל בן זינו בעלת העסק העתידי שהשתתפה בדיון וממתינה לתשובה משתפת: "הגיעו לדיון בעלי דירות רבים שלא מתגוררים בחריש ולא מתעניינים בחינוך בעיר. אותם מעניין רק שלא יפתח בבניין פעוטון, זאת על אף שהם ידעו מראש שהם רכשו דירה בבניין בו דירת הגן היא דירה עם אפשרות להמרה".
מתוסכלת מהמצב מוסיפה בן זינו: "לא היה לי שום אינטרס להקים גן בבניין מגורים, אך בחריש אין מבנים אחרים מתאימים בנמצא ואין אפשרות אחרת לפעול. אני מאוד מקווה שיינתן לנו אישור לפעול לפחות לשנה-שנתיים הקרובות".
עוד מציינת בן זינו כי הגנים ערוכים ומוכנים לקליטה: "כ-200,000 שקלים הושקעו בציוד ואיבזור הפעוטונים. הארנונה המשולמת עבור הפעוטון היא בתעריף כפול ושכר הדירה אף הוא גבוה ועומד על 7,000 שקלים לחודש".
מעבר להוצאות הכספיות הגבוהות עליהן דיווחה בן זינו, היא מציינת גם כי הפגיעה במקרה של סגירת הפעוטונים לא תסתכם רק בילדים והוריהם: "גייסתי 11 מטפלות לעבודה. הן גם מצפות בקוצר רוח לתחילת העבודה. מה אגיד להן? אפטר אותן?"
טרם התקבלה הכרעה בנושא
כאמור, ביום שלישי שעבר ההכרעה בנושא עברה לידי הרשות בשיתוף משרד העבודה והרווחה. שני הגופים בוחנים יחד את הנושא. באותו יום פרסם ראש המועצה, יצחק קשת, סקר שמטרתו לבחון את רחשי הציבור ביחס לפתיחת משפחתונים ומעונות יום בבתים משותפים בעיר. "בשלוש השנים האחרונות נפתחו 7 מעונות יום של משרד העבודה ברחבי העיר ובשנה הקרובה נפתח עוד 4 מעונות יום חדשים", ציין קשת בפתיח לסקר. "ביחס לכמות האוכלוסייה בחריש אנו בונים יותר מעונות משאר הערים, אך עדיין המחסור במעונות הקיימים הביא לפתיחת משפחתונים רבים, רשמיים ובלתי רשמיים, בבתים הפרטים. מספר המשפחתונים בעיר תפס תאוצה בשנתיים האחרונות ומציע אלטרנטיבות מגוונות לתושבי העיר שבחרו לתת לילדיהם חינוך אחר, במוסד לא רשמי או לאלה שלא מצאו מקום במשפחתונים בפיקוח. אני רוצה לשמוע את דעתכם בנושא: משפחתונים בבתים – מטרד לשכנים שחייב להיפסק או פתרון הכרחי לאור המצב?
מתוצאות הסקר עליו ענו 513 איש, עולה כי 73% מהמשיבים קבעו באופן גורף כי מדובר בפתרון הכרחי. כיצד תכריע המועצה? מדוברות המועצה נמסר כי הנושא נמצא עדיין בבחינה ותשובה תתקבל בימים הקרובים. 52 משפחות השרויות בחרדה ובחשש ממשיכות להמתין בסבלנות לטובת תשובה שתבהיר להן את מצבן בשנת הלימודים הקרובה ובמקביל גם תקבע מציאות חדשה ונקודת התייחסות עתידית לפתיחתם של עסקים נוספים בחריש בדירות מגורים.
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שפשוט חייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!