האם מיזם 'קפה חופשי' שמפעילה עמותת 'חריש חופשית' מפר את תנאי הסכם השימוש שנחתם מול מועצת חריש? עו"ד מיכאל ליטווק דורש מעיריית חריש לבטל את ההסכם השכירות של העמותה בשל הכנסה אסורה של אוכל ושתייה לשטח בית הספר. מנגד, יש הטוענים כי ההתעקשות להיצמד לסעיף ספציפי בהסכם יגרום לפגיעה דווקא בקהילות דתיות
אתמול (שבת) התקיימה בבית הספר תלמי רון פעילות 'קפה חופשי' מטעם עמותת 'חריש חופשית' בהשתתפותם של עשרות תושבים. במסגרת הפעילות הוזמן הציבור הרחב לשתות קפה, לטעום כיבוד, לפגוש חברים ולצפות בפעילות מותאמת לילדים.
שבתות 'קפה חופשי' מתקיימות באופן סדיר מזה חודשיים. מיזם בית הקפה הקהילתי החל לפעול בשבוע בו ניצת מחדש הדיון סביב המענה התרבותי לציבור החילוני בעיר בסופי השבוע. ההחלטה של גלידריית גולדה להסב את הסניף לכשר ולהפסיק לפעול ביום המנוחה, העלתה מחדש את סוגיית מרחב הפעולה והפנאי של הציבור הלא דתי בעיר בשבת.
בעקבות כך, החליטו חברי העמותה להשתמש בכיתה אותה שוכרת העמותה לטובת פעילויות פנאי, לגייס מתנדבים וליצור מקום מפגש בשבתות בבוקר לקהילה החילונית. במסגרת המפגש זוכים המשתתפים לקפה וכיבוד קל והם מוזמנים לשלם כראות עיניהם לטובת המשך הפעילות.

"המורשה לא רשאי להכניס אוכל ושתייה"
בסוף השבוע האחרון עלה המיזם לכותרות בעקבות מכתב ששלח לעיריית חריש תושב העיר עו"ד מיכאל ליטווק המייצג את קהילת תולדות אהרן בעיר. לדבריו, בהסכם השימוש שנחתם בין עמותת חריש חופשית לעיריית חריש נכתב כי המועצה נתנה הרשאה לעמותה לעשות שימוש באחת מכיתות בית הספר לצורך מפגש לפעילות קהילתית בלבד, בתמורה לתשלום דמי שימוש חודשיים ולזמן קבוע מכניסת השבת ועד צאתה. עוד צוין במפורש כי "המורשה לא רשאי להכניס אוכל ושתייה". בהתאם, כתב עו"ד ליטווק במכתבו כי "עמותת חריש חופשית בחרה להפר את הסכם השימוש עליו חתמה בריש גלי", ודרש ממועצת חריש "לבטל את ההסכם לאלתר וללא כל התראה".
מגבלת האוכל בכיתות: "איננה פרגמטית"
המכתב שפורסם בסוף השבוע בתקשורת החרדית עורר, כצפוי, דיון ברשתות החברתיות בעיר. הפעיל החברתי חננאל ביק, חבר באחת הקהילות הדתיות ובמיזם "מקשיבים בקהילה" מאמין שהמכתב של עו"ד ליטווק עלול לפגוע דווקא בקהילות הדתיות בעיר.
"קהילות רבות מקבלות מענה זמני בבתי ספר מכיוון שאין אפשרות למועצה להקצות כיתות במבנים שאינם מבני חינוך. כל קהילה שמאגדת מספיק משפחות ומתאגדת כעמותה יכולה לקבל מענה בצורת כיתה במבנה של המועצה. המגבלה שלא לאכול בכיתות המוקצות לאותן קהילות איננה פרגמטית. ההתעקשות של גורמים להיצמד לסעיף ספציפי בהסכם של אותן קהילות יגרום קודם כול לפגיעה בכל אותן קהילות דתיות השוכנות בכיתות שבבתי ספר וגני ילדים. אותן קהילות מקיימות באופן סדיר פעילות קהילתית הכוללת קידושים ואירועי קהילה שונים הכוללים אוכל. פעילות זו מבורכת ביותר. כך גם הפעילות של הקהילה החילונית היחידה שהתאגדה לקיום פעילות קהילתית וקיבלה גישה לכיתה".

מענה לצורך בתרבות ופנאי
עמותת חריש חופשית שנדרשה לנושא השיבה ל'חריש 24': "עמותת חריש חופשית הינה עמותה הפועלת עבור הקהילה החילונית ומייצרת עבורה מענה לפעילות ומקום מפגש בשבת, בדיוק כפי שכל קהילה אחרת מתארגנת. "עם זאת, ובאופן טבעי מתוקף היותה עמותה מהראשונות מסוגה, הצרכים של חריש חופשית ושל הקהילה אותה העמותה מייצגת שונים משל קהילות המתכנסות לצורך תפילה, ולכן אנו מודים למועצה על שיתוף הפעולה והנכונות לאפשר גם לקהילה חילונית לקבל מענה לצרכיה באמצעות מפגש משפחתי לקהילה, שאינו מייצר פגיעה באחר והמבנה מוחזר לרשות כפי שהתקבל".
הנהלת העמותה הוסיפה וציינה כי במפגשים הקהילתיים אין מכירה של מזון ושתייה אלא מוגש כיבוד קל והבחירה במינוח "בית קפה" היא מטעמי מיתוג בלבד. "מצער לראות כי בעיר פועלים אנשים שבמקום להתרכז ביצירה עבור הקהילה שלהם עסוקים בלנסות לפגוע בקהילות אחרות", הוסיפו ראשי העמותה. "אנחנו בטוחים שבעתיד נראה בחריש מגוון עסקים ושירותים הפועלים 24/7 כדי לתת מענה לכלל המגזרים בעיר, אך עד שזה יקרה, נמשיך לייצר מענה לצורך הגובר של קהילה חילונית בתרבות ופנאי. גם בסופי שבוע".
מעיריית חריש לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הידיעה.
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שחייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!