הסניף המקומי של האגודה לתרבות הדיור נסגר לפני שלוש שנים וייעוץ משפטי לוועדי הבית בעיר ניתן אחת לחודש בלבד. חריש שהבנייה בה היא רוויה ואוכלוסייתה נושקת ל-30 אלף איש אינה זוכה לשירות ומענה בדומה לערים אחרות. תושב העיר: "מדוע שאנחנו בחריש לא נהנה משירותים שמקבלים תושבים בנתניה, חדרה, בנימינה-גבעת עדה וערים נוספות?" האגודה לתרבות הדיור: "תדירות השירות מותאמת למספר החברים באגודה"
כיצד מתמודדים עם שכן שמסרב לשלם את דמי הוועד שנקבעו? איך מטפלים בשכנה שמרעישה בשעות הלילה המאוחרות? החיים בחריש מזמנים לדיירי הבניינים המשותפים אתגרים לא פשוטים. ועד הבית הנבחר מוצא עצמו פעמים רבות בלב המחלוקת בין הדיירים ונזקק לא אחת לייעוץ מקצועי ומשפטי כאחד.
חברות הניהול בחריש מציעות לוועדי הבתים ייעוץ מקצועי במגוון רחב של נושאים. חלקן אף מספקות ייעוץ משפטי. אולם אין ספק שאחד הארגונים שמוכר כמי שמסייע לוועדי בתים בשלל תחומים, כולל הנישה המשפטית הוא "האגודה לתרבות הדיור".
תמורת תשלום שנתי של 31 שקלים לדירה, מעניקה האגודה לתרבות הדיור לחבריה שירותי מידע וייעוץ משפטי ללא עלות באמצעות עורכי דין שמתמחים בדיני המקרקעין בנושאים כמו: הזכויות והחובות של הדיירים והנציגות בבית המשותף. טיפול בסכסוכים הקשורים לרכוש המשותף, טיפול בסרבני תשלום ועריכת כתבי הגנה ותביעה עבור ועד הבניין. בהשוואה, מכתב התראה לדייר שיישלח על ידי עורך דין פרטי יעלה לקופת הוועד מאות שקלים למכתב אחד.
העיר גדלה, הסניף נסגר
האגודה לתרבות הדיור נוסדה כעמותה ע"י ממשלת ישראל ומשרד הבינוי והשיכון ונמצאת בפיקוח רשות החברות הממשלתיות. החברות באגודה היא וולנטרית וחבריה מקבלים מערך שירותים כדוגמת ייעוץ שמאי, שנת בדק, ייעוץ משפטי ושירותים העוסקים ישירת בתחזוקת הבניין. 90 סניפי האגודה פזורים ברחבי הארץ והם פועלים בחסות הרשויות המקומיות.
על פי נתוני האגודה, בחריש ישנם כ- 60 בניינים בלבד החברים באגודה לתרבות הדיור. חלקם נעזרים בשירותי האגודה במקביל להסכמים עם חברות ניהול ומתייחסים לשירותי האגודה כשירות משלים.
יחידה לקבלת קהל וטיפול מקומי בחברי האגודה פעלה בעבר בבניין המועצה, אך נסגרה לפני כשלוש שנים. כיום, לא פועל סניף מקומי בחריש, אלא מסונף למחוז צפון. המשמעות היא מתן מענה טלפוני בלבד. מעבר לכך, פניות לקבלת ייעוץ משפטי מטופלות רק אחת לחודש. בערים סמוכות לחריש כדוגמת אור עקיבא וחדרה פועלים סניפים מקומיים ומקבלים קהל אחת לשבוע. בזכרון יעקב, שגודל האוכלוסייה בה הוא כ-23 אלף איש ורוב הבנייה בה היא בנייה פרטית ולא רוויה, פועל הסניף חמש פעמים בשבוע, כך על פי אתר האגודה.
בדיקה מול האגודה לתרבות הדיור מגלה כי לתפישתם המענה המוגש כיום לוועדים בחריש הולם את הביקוש: "כרגע תדירות השירות מותאמת למספר החברים באגודה. כמובן, שבכל שינוי במספר החברים ו/או פתיחת הסניף ההקצאות תישקלנה בהתאם ואף נרחיב את סל השירותים".
תדירות נמוכה פוגעת באיכות השירות
לתפישתו של אבי דוד, חבר ועד בבניין בשכונת הפרחים ובעל חברה לניהול בתים התדירות הנמוכה פוגעת משמעותית באיכות השירות: "במקרה של צורך בהתייעצות וסיוע משפטי של האגודה, לדוגמה במקרה של סרבן תשלום, המענה המשפטי שניתן בתדירות של פעם בחודש בלבד מייתר את הכדאיות להיות חברים באגודה", מציין דוד. "במידה ואני פותח פניה באגודה ועורך הדין מבקש מסמכים נוספים אליהם הוא יתייחס רק כעבור חודש, נוצרת סחבת לא רצויה לטיפול בנושא והתוצאה היא מסגרת שלא כדאי לפעול בה".
"הייעוץ המשפטי הוא אולי השירות המשמעותי ביותר שמספקת האגודה לתרבות הדיור ומענה מצומצם כל כך הוא מאוד תמוה בעיני בעיר כמו חריש", מוסיף דוד. "מדוע שאנחנו בחריש לא נהנה משירותים כמו שמקבלים בנתניה, חדרה, בנימינה-גבעת עדה וערים נוספות? ייתכן והיו מצטרפים רבים יותר לאגודה במידה וזה היה כדאי והמענה היה בתדירות גבוהה יותר".
כתובת במקרה של מחלוקת או סכסוך
רועי זך, חבר ועד בניין בשכונת מעו"ף המפעיל ועד בניהול עצמאי, איננו מוטרד מתדירות המענה אלא דווקא מאיכות הסיוע אותה הוא מגדיר כמענה ראשוני בלבד. "השירות שמעניקים לנו באגודה הוא חלקי וראשוני. לרוב אין מדובר בדו"חות בעלי תוקף משפטי אלא בעיקר במתן כיוון כללי או נקודת פתיחה לטיפול בנושא", מספר זך. "באחד המקרים בהם ביררנו כיצד האגודה עשויה לסייע לנו מול הקבלן והבנו כי נצטרך ייעוץ משפטי נוסף על זה שהאגודה מספקת לנו. היתרון בחברות באגודה הוא העובדה שכלל הדיירים בבניין יודעים שיש לנו כתובת במקרה של מחלוקת או סכסוך", מסכם זך.
מהאגודה לתרבות הדיור נמסר בתגובה "הפעלתו המחודשת של סניף מקומי, בהחלט נמצאת על הפרק, מהלך שיביא עימו שיפור במענה ללקוחות: בנושא פתיחת סניף של האגודה בעיר, נציין, כי ראובן צדוק, מנכ"ל האגודה לתרבות הדיור, מקיים קשר רציף עם ראש העיר יצחק קשת במטרה לקדם פתיחת סניף בעיר. הנושא נמצא בבחינה מתקדמת מטעם הרשות ואנו נעדכן בהמשך. אין לנו ספק, כי לאגודה לתרבות הדיור פוטנציאל אדיר בעיר חריש המתפתחת ועם פתיחת סניף בעיר, פעילות האגודה אף תורגש ביתר שאת וכלל תושבי העיר יוכלו ליהנות ממגוון השירותים הקיימים ומשירותים נוספים הנמנעים מהם כעת בהיעדר סניף מקומי".
תגובת עיריית חריש: "האגודה לתרבות הדיור היא גוף וולונטרי, ועל העירייה אין חובה להקצות משאבים לפעילותה. עם זאת, העירייה רואה חשיבות בשירותים הניתנים לדיירים ולוועדי הבניינים על ידי האגודה לתרבות הדיור, ושיתוף פעולה עם האגודה נמצא בתוכנית העבודה של הרשות לשנת 2022".