מאז פרוץ המשבר לא התאפשר לקיים את ישיבות מליאת המועצה כסדרן. אילו החלטות התקבלו בפרק הביניים באמצעות הטלפון בלבד? אילו תהליכים עירוניים נעצרו בעקבות המצב והאם ישיבת המליאה הקרובה תתקיים באמצעות זום?
ישיבת המליאה שנקבעה לתאריך 26/3/20 לא התקיימה בעקבות הנחיות משרד הבריאות על איסור התקהלות. על אף ההתפתחות הטכנולוגית, אסר החוק, עד כה, לקיים ישיבות מועצה באמצעות התוועדות וידאו.
שיתוק הרשויות, הזרוע הביצועית של הממשלה, הוליד פיתרון חדש: תקנות המאפשרות לרשויות המקומיות לכנס ישיבות מקוונות. החקיקה החדשה טרם אושרה אולם היא לא מעכבת את פעילות מליאת חריש, כך מאמינה שני גרינברג, יו"ר סיעת הליברלים: "אנחנו מתורגלים במליאות טלפוניות שניתן לקבל בהן החלטות באמצעות הסכמה פה אחד. היות ואצלנו כל חברי המליאה הם בקואליציה וההחלטות מתקבלות בדרך כלל פה אחד, בטח ובטח בתקופת הקורונה, בה הנושאים שעולים לדיון מתייחסים לכלל תושבי חריש, אין לנו בעיה כמו ברשויות אחרות". גרינברג מציינת כי הבעיה היחידה בקבלת החלטות טלפוניות היא ממד השקיפות לקהל: "את הפרוטוקולים של הישיבות הטלפוניות ניתן לאשר רק בישיבה מן המניין ולכן הם לא מתפרסמים עדיין", מבארת שני ומוסיפה: "אני מקווה שהתקנות יאושרו ואז נוכל לקיים ישיבת זום, שתהיה שוות ערך למליאה מן המנין". לדבריה, במקרה זה ניתן יהיה לאשר פרוטוקולים של ישיבות טלפונית שכבר נערכו, וגם לשדר את ישיבת הזום לקהל הרחב.
"תחת האלונקה של המועצה"
גם ללא ישיבת מועצה מן המניין, קיבלו חברי הקואליציה החלטות חיוניות שתושבי העיר חשו אותן בשטח כמו ההחלטה להסיט את תקציב אירועי פורים לטובת האולפן הנייד ומתן תקציב מיוחד לתמיכה בעמותות המסייעות למשפחות נזקקות בעיר. עוד סיכמו חברי המליאה את קווי מדיניות העירייה ביחס להקמת אנטנות סלולריות בעיר.
"ההתנהלות היא אמנם מעט יותר מאתגרת אך כולם ממשיכים לעבוד. אנחנו מנהלים פגישות וידאו ושיחות טלפוניות ושומרים על קשר רציף עם הדרגים המקצועיים", מפרטת גרינברג. "עבודת המועצה לא נפסקה והעשייה איננה רק סביב הקורונה. בסופו של דבר, חריש ממשיכה להתאכלס ויש גנים ובתי ספר להקים. אפשר וצריך לקיים ישיבות מליאה והן בהחלט יחזרו להתקיים לאחר החג במתכונת של שיחת וידאו".
גרינברג מוסיפה ומעדכנת כי מידת המעורבות של חברי המועצה בהחלטות המתקבלות היא גבוהה: "אנחנו, כנבחרי ציבור, נמצאים בצוות שמחליט לאן יופנו המאמצים הפיזיים והכלכליים ומציפים צרכים העולים מהשטח. לא הלכנו צעד אחורה, אנו עובדים כצוות ונכנסים תחת האלונקה של פעילות המועצה".
יוחאי פרג'י, יו"ר סיעת הבית היהודי חש מעט אחרת: "האפשרויות לפעול במצב הקיים מצומצמות ביותר, גם אם אתה מאוד רוצה בכך. אנו מנועים מלערוך פגישות ומאשרים טלפונית החלטות חיוניות ונושאים מסוימים הנוגעים להתוויית המדיניות העירונית. אך מעבר לדברים החיוניים הכל בעצם עצר".
לאור המצב, ייתכן שתושבי חריש יראו כאן מבנים יבילים רבים בשנה הבאה
צרכים בסיסיים וצרכים נוספים
תהליכים רבים נתקעו, נזנחו או מעוכבים משמעותית. גרינברג מזכירה כמה מהם: "פארק מנגלים היה מתוכנן להיפתח עד יום העצמאות בעיר, מה שכמובן לא יקרה בשלב זה. מעבר לכך, כפי שכבר דיווח ראש המועצה, ישנם חששות לעיכובים בבניית מבני חינוך ומבנים ציבוריים כמו הספרייה העירונית. לאור המצב, ייתכן שתושבי חריש יראו כאן הרבה מבנים יבילים בשנה הבאה".
פרג'י בוחר שלא להעריך את הנושא בשלב זה: "בנקודת הזמן שבה אנו נמצאים, קשה מאוד להעריך את ההשלכות העתידיות ולאמוד את הנזקים. קשה לקבוע אילו תהליכים יושלמו מבחינת לוח הזמנים ואילו לא. זה לא אחראי מצדי לתת בשלב זה דו"ח מצב ולנתח את השפעת המשבר על העיר".
ההערכות המרכזית צריכה לעסוק במציאת פתרונות לצרכים הבסיסיים של תושבי חריש
הוא מוסיף ומדגיש כי ההערכות המרכזית צריכה לעסוק במציאת פתרונות לצרכים הבסיסיים של תושבי חריש. "הנתונים על האבטלה במדינה מרקיעים שחקים, כך שברור שהדבר הבסיסי הוא האוכל וקורת הגג, זה מה שאנשים צריכים עכשיו, לדאוג לצרכים הבסיסיים עד יעבור זעם. לעשות למען האחר, ששרוי בקושי. יש את החיים ויש את איכות החיים. כרגע מה שחשוב זה החיים".