"מדובר על מקום שיפעל ביום כ'האב', כסביבת עבודה משותפת, ובערב יוסב לפאב ושניהם גם יחד, יעבדו בצורה קואופרטיבית". אלון רוזנברג ומשה מוסיוב מתכננים לפתוח בחריש את העסק הקואופרטיבי הראשון בעיר. הפתיחה מתוכננת לפברואר הקרוב. רוצים להיות שותפים? אתם יכולים!
אלון רוזנברג, אדריכל ותושב עתידי בחריש ומשה מוסיוב כלכלן ובעל חומוסיית 'ואהבת' יוזמים יחד הקמה של קואופרטיב בחריש. אם שאלתם את עצמכם מה זה, הנה התשובה: קואופרטיב הוא התאגדות עצמאית של בני אדם, המתאחדים מרצונם החופשי על מנת לספק את צרכיהם הכלכליים, החברתיים והתרבותיים באמצעות מיזם עסקי שהוא בבעלותם המשותפת ובשליטתם הדמוקרטית. למעשה, חלק מהגופים העסקיים החזקים בישראל החלו את דרכם כקואופרטיב ביניהם: 'המשביר', 'תנובה' ו'אגד'.
"משה ואני מזה כשנה דוגרים באינטנסיביות על הנושא", מספר רוזנברג. "לתחושתנו, זוהי הדרך של בני אדם עצמאים לקחת בחזרה את הכוח לידיים, לנצל את הכוח שלנו כקבוצה ולתת מענה לחברות הגדולות והמשפחות העשירות ששולטות בשוק הישראלי", מסביר רוזנברג.
בניגוד לדעה הרווחת, הקואופרטיב הוא עסק החותר למקסם רווחים, כאשר להבדיל מעסק מסורתי בו הרווח הוא המטרה, בקואופרטיב הרווח משמש בין היתר כאמצעי להעצמת אישית והקהילתית והגברת השליטה של חבריו על חייהם.
מהו מקור ההשראה שלכם?
"ברמה המקומית, הקואופרטיב במצפה רמון. קואופרטיב קטן יחסית שהצליח לחולל מהפכה גדולה בישוב מול סניף חברת שופרסל, רשת המזון היחידה בעיר, שדורג כסניף היקר בישראל. הקואופרטיב התחרה ברשת הארצית וייצר עבור התושבים אלטרנטיבה".
רוזנברג מאמין שקואופרטיב כזה יחולל שינוי גם בחריש בה רשת שופרסל, נכון לתקופה זו, היא רשת הקניות היחידה בעיר. "כלכלנים בכירים מרחבי העולם גורסים שכדי לייצב את הכלכלה ולמנוע את קריסתה נדרשים קואופרטיבים היות והם אינם תלויי בורסה. להערכתי, בחריש, בהיותה ישוב חדש ובכלל ישובי מנשה וצפון השומרון, נדרש גוף שכזה".
מודל מותאם לחריש
דבריו של רוזנברג מקבלים חיזוק גם מפרופסור דן אריאלי, מומחה עולמי בכלכלה התנהגותית שבראיון קודם ל'חריש 24' ציין ביחס להקמת עסקים חדשים בחריש: "אני חושב שאנחנו צריכים ליצור מצבים בהם מתפתחת חשיבה שהיא יותר שיתופית בין העסקים לקהילה. מודל כזה עשוי להתאים לקהילה כמו חריש". עוד הוסיף אריאלי: "אם אנחנו רוצים שתהיה לנו מכולת קטנה בשכונה, שנערוך בה קניות מפעם לפעם, בלי קשר לקניות שנערוך בסופר הגדול, האם נהיה מוכנים לשלם 20 שקלים בחודש דמי השתתפות בשביל לעזור למישהו שירצה לפתוח מכולת כזו?".
השאלה האם תושבי חריש יהיו מוכנים או לא להתאגד בקואופרטיב עסקי שיפעיל עבורם עסקים ויתרום להעצמת הקהילה היא אכן שאלה חשובה. לדברי רוזנברג, נדרשים אנשים שיתחברו לרעיון כדי להריצו: "המטרה שלנו היא בעיקר לעניין אנשים ולהפיץ את הרעיון בציבור כדי לגבש קבוצה של 'משוגעים לדבר' שיתחברו לעשייה באופן אקטיבי".
אך עד להקמת הקואופרטיב, רוזנברג ומוסיוב לא שוקטים על השמרים. השניים, יחד עם חברי המרכז לצדק חברתי עמלים בימים אלו על הקמתו של 'האב-פאב' בשדרת דרך ארץ, ליד בית הקפה הצרפתי בעיר. מוסיוב: "יש כבר חנות. אני מעריך שהפתיחה של המקום תהיה תוך כחודשיים, במהלך חודש פברואר".
נשמע כמו בשורה של ממש. תוכל לפרט?
רוזנברג: "מדובר על מקום שיפעל ביום כ'האב' שיתופי בבעלות המשתמשים ובערב יוסב לפאב ושניהם גם יחד, יעבדו בצורה קואופרטיבית. המקום יהיה פתוח לכולם כמובן".
מוסיוב מוסיף: "בשלב ראשון המקום יפעל כהאב בלבד. מספר חודשים לאחר מכן נתחיל להפעיל גם את הפאב שינוהל על ידי חברי קיבוץ 'אמתי' הקיבוץ העירוני בחריש". ההאב המתוכנן יאפשר לעצמאים לשכור עמדה במחיר סמלי ועל בסיס יומי בלבד, בהתאם לצרכים וללא התחייבות ארוכת טווח".
מסר לסיכום?
רוזנברג: "המפגש החברתי הוא הבסיס להכל. אני עצמי מעתיק את מגורי מכרכור לחריש מתוך רצון לקבל את מה שעיר יכולה לתת וזה המפגש הבין-אישי המפרה. אני רוצה עירוניות טובה וזוהי תרומתי לעניין, להעצים את מגוון המקומות בהם אנשים נפגשים".
פרטים נוספים על פרויקט הקואופרטיב ניתן לקבל הערב בהדלקת הנר הקהילתית