אליקו פישר, כפיר בוארון, מירי ג'רבי וזיו פלד, בעלי עסקים במתחם נתיב פיתוח בשדרת דרך ארץ, מקדמים יוזמה עצמאית ומקיימים היום אירוע הפנינג הכולל מתנפחים לילדים ודוכנים. אל תטעו, זה לא רק אירוע שיווקי, זו גם הבעת מחאה מול המועצה, שארגנה את אירועי פורים מבלי לשתף אותם וקריאה השכמה אל מול כל הקשיים עימם הם מתמודדים
היום, החל מהשעה 10 בבוקר ועד שעות הערב, מתקיים במתחם נתיב פיתוח בשדרת דרך ארץ 29 הפנינג שארגנו עצמאית בעלי החנויות 'צעצועים מעבר לאופק', פיצריש', 'בייבי פרינס', 'חומוס זכריה' ואחרים. מעבר ליוזמה העצמאית לקיים אירוע שיווקי ולמשוך קהל לחנויות, הפקת האירוע היא גם הבעת מחאה וביקורת על התנהלות המועצה ויחסה לבעלי החנויות.
אמנם, בשדרה המרכזית בעיר נפתחים עוד ועוד עסקים חדשים והטיילת המרכזית הופכת נאה ומזמינה יותר, אך יחד עם זאת, המחסור במקומות החנייה לאורך דרך ארץ היא כבר היום עובדה מוגמרת שמקשה על תנועת הלקוחות. גם הירידה במחירי השכירויות עבור שוכרים עסקיים חדשים פוסחת על שוכרי החנויות הוותיקים המחויבים לחוזי שכירות יקרים בהרבה. כוח הקנייה בעיר עדיין מצומצם ומרבית האוכלוסייה עובדת מחוץ לעיר. בנוסף לכל האמור, ביקורת בעלי העסקים בשדרה תססה לאחר החלטת המועצה לקיים את אירועי פורים בפארק המרכזי של חריש, הרחק משדרת החנויות וללא שיתופם בהקמת דוכני מכירות באירוע.
אליקו פישר מ'צעצועים מעבר לאופק' מתבטא בזעם רב כלפי קברניטי העיר: "אני מאוכזב מאוד מהמועצה. אני משלם הרבה כסף על ארנונה ושילוט ואני לא מקבל כלום בתמורה. אנחנו במלחמת הישרדות, נושכים שיניים, ואין תחושה שמישהו שם במועצה רואה אותנו".
"בשנה שעברה אירוע פורים התקיים בשיתוף המועצה לאורך השדרה והיה מעולה, עם הרבה דוכנים והרבה אנשים וכולם עבדו. השנה? מחפיר מה שקרה. שלא יספרו לנו שאין אישור לכביש. העדיפו לעשות את זה בפארק. אף אחד לא פנה אלינו או דאג לפרסם ולהציע לנו לקחת חלק באירועי פורים".
בשנה שעברה נערך גם יריד לאורך קטע הרחוב שלכם, מדוע זה לא קרה גם השנה?
"זה היה היריד הראשון והאחרון שהתקיים פה. כל התושבים בעדנו וחושבים כמונו שצריך לערוך יותר אירועים בשדרה. אנחנו כל הזמן פונים למועצה בבקשה לקיים ירידים. רואים את הפרסומים שלנו והמחאה שלנו ואף אחד לא מתייחס. דיברתי עם יצחק קשת מספר פעמים בניסיון לקדם כאן את העסקים. גם ככה עניין החנייה מורכב ובעייתי. אבל זה לא עוזר. לכן, אנחנו עומדים להפיק כל כמה חודשים אירוע עצמאי כי אנחנו מבינים שאין מענה מהמועצה".
כדי להגביר את זרימת התושבים לחנויות, החליטו בעלי החנויות במקטע העסקים הוותיק ביותר בשדרת דרך ארץ על קיום הפנינג חגיגי שיכלול מתנפחים, דוכנים לאורך השדרה והבטיחו מבצעים מיוחדים בחנויות.
מירי ג'רבי מ'בייבי פרינס' היא אחת המארגנות של היוזמה הפרטית: "דיברנו על זה הרבה זמן בינינו, מנהלי החנויות. בהתחלה רצינו להפיק זאת כיוזמה עצמאית. לשמחתנו, היזם במתחם, אפי פיתוח, בא לקראתנו והציע תקציב לטובת ההפקה של ההפנינג. העסקים יפעילו, במקביל לנעשה בחנות, גם דוכנים שונים כמו עמדות שערות סבתא, קעקועים, מילקשייק ועוד".
מדוע מול המועצה הפקת האירוע לא התאפשרה?
"רצינו להביא לכאן דוכנים של מפעילים חיצוניים, לא ביקשנו כסף ואפילו הצענו חשמל בחינם, אבל זה לא התאפשר בגלל רשימת האישורים שצריכים להמציא, מה שהופך את ההיערכות למורכבת ויקרה. הטענה היא שבהתקהלות של יותר מ-300 איש נדרשת חסימת כביש, אבטחה ואישורי חשמל".
האם הכוונה להפוך את ההפנינג למסורת?
"כן, אנחנו שואפים לקיים אירוע כזה פעם בחודשיים-שלושה ואני מקווה שזה יצליח".
"אלו החוקים והם זהים בכל הארץ"
כפיר בוארון, מנהל פיצריש, מספק גישה פייסנית יותר: "במועצה הסבירו לי כי הם חוששים שאירועים המוניים כמו חגיגות פורים או יום העצמאות בשדרה ייגרמו, לא במתכוון, להרס והשחתה של הצמחייה בטיילת הנבנית בדרך ארץ ואני מבין אותם. לדעתי, ההחלטה שלא להציב דוכנים באירועי פורים היתה מהלך נכון, כדי ליצור שיווין בין העסקים השונים ולא לתת חשיפה ובלעדיות לעסק אחד על חשבון המתחרים שלו ברחבי העיר.
גלעד הכהן מחברת 'שיין אנד ברייט, ניהול מבנים' שאחראית על מקטע העסקים, נרתם לטובת הפקת ההפנינג והוא מספק את הזווית שלו: "אנחנו בדרך כלל לא מקיימים אירועים במבנים שלנו. התגייסנו לעזרתם רק בגלל שהתנועה בשדרה חלשה יחסית", הוא אומר.
מניסיונך, האם דרישות המועצה לאבטחה וחסימות כבישים הן חריגות ביחס לרשויות אחרות?
"לא, אלו החוקים והם זהים בכל הארץ. אסור להוציא דוכנים מהפנים לחוץ אלא אם כן דואגים לרישוי עסקים, בנוסף יש לשכור שירותי אבטחה וזה דורש תקציב נוסף שאין לנו".
זיו פלד בעלי 'חומוס זכריה' משתדל לשקול את מילותיו על אף האכזבה ומסכם: הייתי רוצה שהמועצה תשקיע בנו יותר. אפשר לדוגמא ליצור באתר המועצה עמוד מרוכז של כל עסקים עם עדכונים לגבי מבצעים. תושבים רבים אינם חברים ברשתות החברתיות ואינם נחשפים לפרסומים שלנו. לעומת זאת, באתר מועצת חריש הם כן מבקרים".
עובדים על הנוסחה הנכונה
נגה עוז חברת המועצה מטעם סיעת 'הליברלים' משמשת כאחראית על פיתוח התחום העסקי בחריש מתייחסת לנושא: "מאז שנכנסתי למועצה אחת התכניות המרכזיות שהצבתי לעצמי היא קידום ירידי עסקים באופן קבוע על דרך ארץ. היתה כוונה לקיים יריד שכזה לקראת הפסח אבל זה לא צלח משיקולים לוגיסטיים ובטיחותיים".
"כדי לקיים ירידים כאלה אנו נדרשים לבצע חסימות כבישים ואז אנו מקבלים תלונות מצד העסקים על כך. אנחנו עובדים על מציאת הנוסחה הנכונה להתאים עצמנו לדרישות בעלי העסקים תוך הבטחת ביטחון התושבים".
היריד האחרון שהתקיים לפני שנה היה מוצלח לדברי בעלי העסקים. מה קרה מאז? מדוע זה נעצר?
"אני לא יודעת בדיוק למה זה פסק. זה קרה בטרם נכנסתי לתפקידי במועצה. אני רק יודעת שבפעם הקודמת שהפיקו יריד, כמה בעלי עסקים בשדרה התמרמרו שסוגרים להם את כבישי הגישה".
באירועי פורים לא יצאה המועצה בקריאה לבעלי עסקים להקים דוכנים בשטח הפארק או בכנפי רוח, מלבד דוכן מזון אחד בעל מגוון מצומצם שקיבל בלעדיות – מדוע?
"בנושא הזה אני מודה שנעשתה טעות, אני מקבלת את הביקורת ויש צדק בדבריהם של בעלי העסקים. הנושא נלמד והתבצעה הפקת לקחים מהירה. לקראת האירוע המרכזי של יום העצמאות כבר נעשתה פניה לכל בעלי העסקים שיש בידם רישיון עסק להפעיל דוכנים בפארק".
מה עוד עושה המועצה כדי לסייע לחלוצי העסקים בעיר, המתמודדים עם לא מעט קשיים?
"ביום רביעי הקרוב (17.4.2019) נערוך בהאב החדש בחריש, מפגש הקשבה ושיח לקידום העסקים בחריש. בעלי העסקים הולכים לקבל במפגש הרבה תשובות ותוצג בפניהם תכנית העבודה המסודרת של המועצה לשיפור שיתוף הפעולה עם העסקים בחריש. כל בעלי החנויות הפועלים בחריש או מתעתדים לפתוח עסקים בחריש, אם בדרך ארץ או במרכזים השכונתיים, מוזמנים למפגש.
"בנוסף, יש תכנית להקים פורום עסקים מתפקד שיהווה ערוץ ישיר בינינו לטובת השמעת תלונות ומציאת פתרונות. לטובת המפגש פרסמנו כתובת דוא"ל מיוחדת בה ביקשנו להעלות שאלות מבעוד מועד לקראת המפגש אך טרם קיבלנו אף שאלה", מסכמת עוז.