מלאי הגרביים בחנות אזל ותורים ארוכים השתרכו מחוץ לחנויות הבגדים. בחלק מן החנויות הקפידו על כניסה מסודרת של לקוחות לחנות ובאחרות, הבלאגן חגג. כך נראה היום הראשון לחזרתן של חנויות הרחוב בחריש לפעילות. תמונת מצב
לאחר חודשיים של סגר בקירוב, חזרו היום (א') חנויות הרחוב לפעילות. אל המספרות ומכוני היופי שנפתחו כבר בשבוע שעבר, הצטרפו היום חנויות הביגוד, ההנעלה והצעצועים.
בתי הקפה והמסעדות טרם קיבלו אישור לפעול והם מורשים לעבוד רק במתכונת טייק-אווי ומשלוחים, ונושאים עיניהם בציפייה למועד בו יתאפשר להם לקבל סועדים בתחומם.
רועי בר, בעלי חנות הצעצועים וכלי הכתיבה 'עיר הילדים' מילא הבוקר את מיכל הברד שבפתח החנות, לראשונה מזה חודשיים. על ההנחיה המתירה שהות של עד 4 לקוחות בחנות במקביל, למד בר הבוקר מהשיחה עימנו. "אף אחד במועצה לא מעדכן אותנו, מלווה ומסביר כיצד לפעול. לא קיבלנו שום הודעה או הסבר מהרשות המקומית". מזל רעייתו של רועי מצטרפת לדבריו ומצביעה על מציאות אבסורדית לתפישתה: "ברשתות המזון אין הגבלה של לקוחות. אנשים קונים בצפיפות מטורפת ואין אפשרות לזוז בפנים. אני לא מצליחה להבין את ההחלטה הזו. אנחנו נאלצים לפעול על פי מה שמגדירים לנו למרות שזה חסר היגיון. מי רוצה להסתכן בקנס של 5,000 שקלים?".
הנחיות סותרות ומבלבלות
חנויות ההלבשה נסגרו בהחלטת הממשלה בספטמבר, כשעוד היו בחוץ 30 מעלות בצל, וחזרו הבוקר לפעול באקלים שונה. הביקוש לביגוד חם בעיצומו ונהירה של חרישניקים נצפתה מחוץ לחנויות הביגוד וההנעלה. יהודית קרידו, יחד עם בתה ואמה חשו הבוקר לחנות בגדי הילדים 'צ'ילדרנס' של בתיה יגר להצטייד בשמלות לבת השנתיים. "הילדה גדלה והיא זקוקה לבגדים למידתה", ציינה קרידו.
יגר, בעלת חנות הבגדים, שמחה שוב לארח לקוחות: "זה ממש מחייה נפשות", מציינת יגר ומוסיפה שהיא בעלת עסק חיוני לא פחות מהסופרים העמוסים לעייפה: "נעשה קר ואנשים זקוקים לתחתונים וגרביים לילדים שלהם. עובדה, הבוקר באו תושבים וקנו את כל מה שהיה. אני זקוקה ללקוחות שלי והם זקוקים לי. זה הדדי". מסכמת יגר.
גם מישאל דבידה בעלי חנות ההנעלה "נעלי דבידה" חזר היום לפעילות במתכונת הישנה והמוכרת. דבידה ניסה להמשיך ולפעול בסגר במתכונת של מכירה עד בית הלקוח, ומצא שזה מורכב ובעייתי: "נעליים צריכות להתאים בדיוק לרגל. קשה מאוד למצוא את מבוקשך מבלי להגיע לחנות להתרשם מהמבחר ולמדוד", הוא מסביר. שני חדרי, שהגיעה לחנות לרכוש נעליים לבתה מסכימה: "חיכינו בקוצר רוח לפתיחת החנות. הגעתי עם הבת שלי לקנות לה את הנעליים להם היא מצפה כבר זמן רב". שני משתפת: "המטרה היא להשאיר את הכסף בעיר. השירות הוא ביתי וכייפי ואם אני מרצה גם את הבת שלי על הדרך – אז כולם מרוויחים".
תורים מחוץ לחנויות הבגדים
גם בקניון MORE בכניסה לחריש נפתחו היום חנויות ההלבשה וההנעלה. חלק מהלקוחות עוד תהו אתמול בלילה אם הן עתידות להיפתח, אך התור שהשתרך מחוץ לחנויות כבר בשעות הבוקר המוקדמות, לא הותיר מקום לספק.
סניף רשת 'ביגוד' החל לקבל היום לקוחות. דלתות החנות נפתחות במשורה ומאפשרות כמות מוגבלת של לקוחות בכל רגע נתון. באיזו מכסה מדובר? שאלנו את אחת מעובדות החנות שלא ידעה להשיב וסגרה את הדלת מאחוריה. בתוך החנות נצפו לקוחות ומחוצה לה, התור מתארך. אתי חכימי, תושבת העיר, זקוקה בדחיפות לבגדים ארוכים לילדיה. חכימי, שבדיוק חזרה ממתחם הקניות בעין שמר מספרת על עומס רציני של קונים בחנויות ההלבשה שם. "אמרו לי ש'ביגוד' פתוחים בחריש אז מיהרתי לחזור", היא משתפת.
לא ברור אם זה הבלבול, המרד או שילוב של השניים, אך מטרים ספורים משם, בחנות בגדים אחרת במתחם, הכניסה לעסק היא חופשית, אין בקרת לקוחות, הדלתות פתוחות והקופות מלאות ברוכשים שעומדים בצפיפות האחד ליד השני.
כניסה ללא בקרה
גם בגזרת עסקי המזון לאורך השדרה המרכזית המצב מאתגר וגם מבלבל. בבית הקפה 'סאנשיין' של נאור שמש שותים הלקוחות את הקפה של הבוקר בעמידה בשדרה. בבית קפה סמוך הספיקו הלקוחות לזמן קצר, לשבת מסביב לשולחנות ונהנו מכוס קפה. הבעלים של המקום היה בטוח שמותר לו להושיב לקוחות, ומיהר להקים אותם כשהבין שזה עדיין אסור. התקנות המשתנות מבלבלות את כולם: "היו כאן הבוקר אנשים שישבו ואכלו. לא הערתי להם כי חשבתי שזה בסדר", הוא מסביר בתום לב.
נראה כי העדויות הבולטות ביותר לטלטלה שהביא המשבר הן דווקא חנויות הרחוב שעדיין סגורות. מסעדת 'אצל הכהן' שבתקופה של 'בין הסגרים' הצליחה לבסס סצנת בילוי של ממש שמשכה עשרות תושבים, סגורה כעת וממתינה גם היא לשוך הסערה. יחד איתה ממתינים להיפתח מספר עסקי מזון ובילוי חדשים ומעל כולם מתנופפת חרב אי הוודאות: מי יחזיק מעמד ואילו חנויות לא יחזרו לשגרה ולא יפתחו את דלתותיהן למרות סיום הסגר וההקלות?