ירדן בת ה-7, לביא בן ה-8 ויהלי בת ה-12 נסעו היום בקו הפנימי יחד עם אביהם שלומי כהן מביתם ברחוב גפן לבית הספר 'תלמי רון' ברחוב ברקת. הם התעוררו מוקדם מהרגיל וגם היו הנוסעים היחידים באוטובוס. האם תלמידי חריש והוריהם מצביעים ברגליים? שלומי: "מדובר בשירות שכלל לא מותאם. לא פלא שהיינו לבדנו על האוטובוס"
השקת הקו הפנימי החדש, קו 22, אירעה אתמול עם פתיחת שנת הלימודים החדשה. על פי פרסומי העירייה נועד הקו החדש למלא את החלל שהותיר ביטול ההסעות המסובסדות של התלמידים אל ומן מוסדות החינוך בעיר.
כשה-1 בספטמבר מאחורינו ומפלס ההתרגשות ירד מעט, יצאנו לבדוק את פעילות הקו ולבחון: האם הוא מותאם לצורכי התלמידים המבקשים להגיע לבית הספר, האם תדירות האוטובוסים מותאמת לצורכי התלמידים והוריהם ומהי רמת ההיענות של התושבים, תלמידים והוריהם לשירות התחבורה הציבורית החדש?
משכונת החורש לאבני חן
אל המשימה גויסה משפחת כהן: האב שלומי, יו"ר משותף של הנהגת ההורים היישובית בעיר והילדים יהלי בת ה-12, לביא בן ה-8 וירדן בת ה-7.
ירדן ולביא מכיתות ב' ו-ג' בהתאמה, לומדים בבית הספר 'תלמי רון' שברחוב ברקת בשכונת אבני חן בעוד יהלי תלמידת כיתה ז' החלה את לימודיה בחטיבה הביניים החדשה ברחוב מרגלית. משפחת כהן מתגוררת ברחוב גפן בעיר.
כדי להספיק להגיע לאוטובוס בזמן, כוון השעון המעורר לשעה 6:00 ובשעה 7:00 בדיוק כבר היו הילדים ערוכים ומוכנים בתחנת האוטובוס 'גפן/תמר'.
על פי לוחות הזמנים שפרסמה חברת 'קווים', קו 22 החדש יוצא בכל בוקר במקביל משני קצוות העיר וסובב בכל השכונות. נקודת מוצא אחת, במערב העיר, ברחוב גפן (בסמוך למרכז המסחרי) ונקודת מוצא שנייה, במזרח העיר, בחניון האוטובוסים שבשכונת מעו"ף. זמן הנסיעה הכולל מנקודת המוצא לתחנה הסופית אורך כ-40 דקות בממוצע.
משפחת כהן המתינה לאוטובוס שיוצא מתחנת המוצא במערב העיר. לוח הזמנים של קווים מראה שמתחנת מוצא זו ישנו אוטובוס אחד בלבד המותאם להגעה לשעת הלימודים בבתי הספר בעיר. האוטובוס יוצא בשעה 7:00 ומגיע למוסדות הלימוד בזמן. זה שאחריו, שיוצא לדרך בשעה 8:00 אינו מתאים לתלמידים שרוצים להגיע בזמן לבית הספר.
משפחת כהן צעדה מספר דקות על המדרכה והמתינה בתחנה הקרובה לביתה. לאחר 5 דקות של המתנה הגיע האוטובוס לתחנה והחבורה כולה עלתה והתיישבה במושבים הריקים מאדם. האב שלומי שטרם נערך עם כרטיסי רב-קו לילדיו, תיקף את הנסיעה דרך מכשיר הטלפון הנייד שלו (עלות הנסיעה היא 4 שקלים לאדם).
15 דקות ארכה הנסיעה אל תחנת היעד טופז/שוהם הסמוכה ביותר לבית הספר 'תלמי רון'. הנסיעה היתה נינוחה למדי אך מסיבה מעט עגומה: במהלך כל הנסיעה היה האוטובוס ריק מנוסעים נוספים. האם התלמידים בחריש והוריהם מצביעים ברגליים?
נהג האוטובוס חלק איתנו את ניסיונו מיום העבודה הראשון של הקו בעיר ולדבריו, יחסית לתחילת הפעילות היתה היענות יפה: "בנסיעה אחת אתמול בצהריים העליתי למעלה מ -15 תלמידים", ציין הנהג.
המכשול: חציית כביש לבד
לאחר 15 דקות של נסיעה ירדה משפחת כהן מהאוטובוס. הילדים הצעירים נהנו למדי מן החוויה יוצאת הדופן של נסיעה לראשונה באוטובוס, בעוד יהלי המתבגרת, איך נאמר… פחות. היא לא המשיכה בנסיעה לחטיבה אלא נשארה ללוות את אחיה הקטנים אל שער בית הספר. אל חטיבת הביניים היא ציינה שהיא "כבר תגיע ברגל".
כאן לא תם המסע של החבורה. מהתחנה יש לצעוד עוד כ-5 דקות לבית הספר בדרך המחייבת חצייה של כביש. על פי הנחיות הרלב"ד (הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים) ילד עד גיל 9 לא חוצה כביש לבד. ניתן לאפשר לילדים מעל גיל 9 שעברו הכשרה ותרגול עם מבוגר לחצות כביש.
בשעה 7:25 הגיעה משפחת כהן לשער בית הספר 'תלמי רון' אך נאלצה להמתין. שערי בית הספר נפתחים רק ב- 7:30.
ומה קורה ביום הלימודים הבא? האם משפחת כהן תמשיך להשתמש בשירותי קו 22? התשובה שמסתמנת כעת היא שלילית.
בזמן ההמתנה הקצר בשערי בית הספר תהו ירדן ולביא אם מעתה זו תהיה שגרת הבוקר שלהם והעלו חששות מפני נסיעה עצמאית ללא הורה מלווה. ליהלי, בת ה-12, לא היו ספקות. היא הביעה התנגדות בתוקף לנסוע באוטובוסים דרך קבע.
שלומי מסכים עם ילדיו ומונה את כל ההסתייגויות: "לצערי, המצב שבו האופציה היחידה להגיע לבית הספר בזמן סביר, היא לעלות על הקו שמגיע ב- 7:05, הופך את השירות ללא יעיל ולמעשה ללא רלוונטי אלינו", מסביר שלומי. "אם הכוונה היתה שהקו הפנימי יחליף את ההסעות הישירות למוסדות הרי שמדובר בשירות שכלל לא מותאם. לא פלא שהיינו לבדנו על האוטובוס.
"קו בשעה 7:00 הוא מוקדם מדי והבא אחריו כלל לא משרת את התלמידים. בסופו של דבר הקו הזה איננו אלטרנטיבה לילדים, הוא איננו משיג את המטרות שלו וחבל מאוד שבגין הקו הזה ביטלו את מערך ההסעות למוסדות החינוך".
שלומי מתייחס גם לנושא הבטיחות של חציית הכביש: "העובדה שהמסלול אותו הילדים צריכים לעבור בדרך, כולל חציית כבישים מעמיד בספק את ההתאמה שלו מבחינה בטיחותית לילדים מכיתות א'-ד'. אני את הילדים שלי לא שולח יותר בקו הזה", סיכם שלומי.
לקריאה נוספת: ראש העיר על הסעות התלמידים: "זה היה נכון לתחילת הדרך של חריש כיישוב קטן"