מהי צריכת מים משותפת ומדוע דיירים ברחובות אורן, רובין ושוהם משלמים גם על הדשא של השכן? וגם: תקלה נקודתית הקפיצה את חשבונות המים המשותפים במספר מוקדים בחריש
אהוד (שם בדוי), תושב חריש המתגורר ברחוב רובין בעיר הבחין כי בחשבון המים האחרון (ספטמבר-אוקטובר) הוא חויב בצריכת מים משותפת השקולה לתקופה של מספר חודשים.
"בחשבון המים האחרון ישנו חיוב קריאה של צריכת מים משותפת – מדובר ב-10 קוב לעומת 2-3 קוב בדרך כלל", כתב התושב בפנייה לאגף הגבייה.
צריכת מים משותפת נקבעת בהתאם לתחשיב של הפרש הקריאה בין מד המים הראשי של המבנה המשותף, לבין כלל מדי המים של יחידות הדיור או צרכני המים במבנה המשותף. החיוב המשותף מתייחס לצריכת מים המתבצעת עבור שימושים שונים כדוגמת מים לגינון, השקיה ונוי והוא מתחלק בין כל דיירי הבניין באופן שווה.
לאחרונה, הצטברו בידי מערכת 'חריש 24', מספר עדויות שונות, מדיירים בפרוייקטים ברחובות רובין, שוהם ואורן על הודעות חיוב מים בעלויות של פי שלושה ויותר מהצריכה הסטנדרטית. תשובות שקיבלו תושבים ממחלקת הגבייה היו, כי החיוב בחשבון הסתמך באופן חד פעמי על ארבעה חודשים ולא על חודשיים כמקובל.
עם זאת הסבר זה אינו מניח את הדעת ואינו מסביר את הקפיצה האסטרונומית של נתוני הצריכה לחיוב, תוך הסתמכות על חשבונות קודמים במהלך השנה.
מאגף הגבייה נמסר לאהוד בתשובה לפנייתו כי "הבדיקה עבור הצריכה המשותפת חלה על התושבים וכי יש לבדוק האם יש נזילה או תקלה אחרת".
הסרת האחריות של אגף הגבייה מהחיוב החריג, תוך העלאת השערה כי מדובר בנזילה, לא מתיישבת עם העובדה שבמקרים שונים בעיר דווח על בעיה זהה.
בלי בריכה אולימפית בחצר
גם בתיה (שם בדוי), תושבת חריש, גילתה בחשבון המים האחרון כי צריכת המים המשותפת שבגינה חויבה עלתה משמעותית. לחריגה זו מצאה בתיה תימוכין נוספים במסגרת עיסוקה כמנהלת חברה לניהול מבנים בחריש. "קיבלתי מספר תלונות דומות מלקוחות המתגוררים ברחבי העיר ולכולם טענה דומה על תחשיב צריכה חריג ולא סביר", היא משתפת.
"מנסיוני, צריכה משותפת ממוצעת של דייר בבניין אמורה להיות בין 0.4 ל- 0.7 קוב לחודשיים ועד 1-2 קוב עבור דירה לכל היותר", משתפת בתיה. "גם אם נטען שהתחשיב האחרון הסתמך על ארבעה חודשי מדידה לא סביר שהצריכה המשותפת תסתכם ב- 6 קוב לכל דירה". מציינת בתיה, "אנחנו לא ממלאים בריכה אולימפית בחצר הבניין".
מחלקת הגבייה טענה שהצריכה החריגה היא בשל נזילה – האם בדקתם את הנושא?
"חיפשנו נזילות בבניינים שלנו או התערבות של גורם חיצוני ולא מצאנו אף תקלה. מי יודע בכמה בניינים בחריש התופעה הזו קיימת? אני בטוחה שהרבה תושבים משלמים את חשבון המים באופן אוטומטי מבלי לעבור על הפרטים, בוודאי שלא מסתכלים על סעיף הצריכה המשותפת".
"כל הבניינים בחלקה נחשבים לשטח אחד"
דיירים או ועדי בנין שטרחו להעמיק בחשבון המים גילו נתון נוסף לפיו הצריכה המשותפת חלה לא רק על דיירי הבנין בלבד, אלא גם על דיירי הבנייין השכן. כך לדוגמה, צריכת המים של דיירי בנין אורן 16 משותפת גם לדיירי אורן 20.
בתיה: "לא הגיוני ששני בניינים נפרדים לחלוטין עם גינות נפרדות יכללו יחד באותה חשבון צריכה משותפת. יש כאלו שבוחרים לא להשקיע בגינה כלל עם מערכת השקיה בסיסית אם בכלל כשבבניין הסמוך ישנה מדשאה או צמחיה מרובה ושניהם נושאים במשותף באותם עלויות צריכה חודשית. זהו מצב אבסורדי".
את נתן חבני, תושב העיר זה לא מפתיע. חבני התריע על בעיית החיוב המשותף לבניינים כבר לפני שלוש שנים עת גילה כי בבנין בו התגורר, ספיר 33, היה מותקן שעון גינון ציבורי בלבד ששירת גם את בנין ספיר 31 אולם חיובי המים המשותפים נפלו בחלקם רק של דיירי בנין ספיר 33. "ראיתי חשבונות מים מנופחים ולא הבנתי היכן הבעיה. לקח לי זמן לעלות על התקלה", הוא מעיד. לאחר תכתובת ארוכה עם העירייה, הצליח חבני לפתור את הבעיה על ידי התקנת שעון מים נוסף. "התקנת שעון בודד לשני בניינים או יותר היא תקלה של הקבלנים והיזמים אבל מישהו צריך לפקח עליהם", הוא מסביר.
אז האם אכן מדובר בחלוקה שגויה ומי נושא באחריות לפתרון המצב? מסתבר שהמצב לא ייחודי לחריש. עו"ד ד"ר אופיר מילר, מ'מילר ושות' עורכי דין', המתמחה בנושאי נדל"ן ובתים משותפים מסביר: "שיטת הבנייה בישראל מאפשרת לקבלן לקבל חלקה לבנייה, עליה הוא יכול לבנות מספר בניינים. המשמעות היא שכל הבניינים בחלקה נחשבים לשטח פרטי אחד ולעירייה אין אמירה בנושא.
"בהתאם לרישומים, תאגיד המים המקומי מתקין מד מים אחד בחלקה, וכל מה שמתרחש בתוך החלקה הוא עניין פנימי של הדיירים", מבאר עו"ד מילר ומוסיף: "בערים כמו אילת או תל אביב, ישנם רחובות שלמים של 12 בניינים, שכולם נחשבים לשטח פרטי אחד, זו דוגמה שעשויה להסביר את הבעיה שעלתה בחריש".
מה יכולים לעשות ועדי בית שחולקים הוצאות עם בניינים שכנים כדי לתקן את המעוות?
"צריך לדעת לנהל זאת בחכמה. נדרש להקים ועד על של צמדי הבניינים כדי לחשב באופן פרטני את הצריכה או לפנות לחברות/תאגידי המים ולדרוש מדי מים נפרדים על מנת שהחיובים יהיו מדוייקים ומופרדים לכל בניין. אם לא מגיעים להסכמות ניתן גם לפנות למפקח על המקרקעין".
תגובת עיריית חריש: "בעניין חיובי מים אכן היתה תקלה נקודתית במד מים ראשי שלא שידר קריאה בחודש מסוים, ולפיכך בחודש העוקב נוצר מצב של חיוב יתר. התקלה תוקנה והדיירים כבר קיבלו זיכוי. יודגש שבכל תלונה בעניין הגבייה תושבי חריש מוזמנים לפנות למרכז השירות לתושב בעירייה, ויקבלו מענה מהיר ומקצועי.
"בנוסף, חיוב של צריכת מים משותפת לשני בניינים נובע כתוצאה מתשתיות המים שהוקמו בבניינים אלה על ידי היזמים. תשתיות מים משותפות למספר בניינים וחיוב של צריכת מים משותפת הוא דבר שאינו ייחודי לחריש. עם זאת, עיריית חריש מזמינה את הדיירים להגיש פנייה לאגף ההנדסה באמצעות המוקד העירוני, שיעשה כל שניתן כדי למצוא פיתרון הנדסי".