מגרשי חנייה ייעודיים לכלי רכב כבדים טרם הוסדרו בעיר, גם חוק עזר עירוני המגדיר נהלים ברורים בנושא חניית אוטובוסים ומשאיות עדיין לא נחקק. הנפגעים מהמצב הם שני הצדדים בסיפור, הנהגים והתושבים. סיפור כבד
חריש גדלה לאיטה ונדמה כי המחסור בחניות פנויות הופך למצוקה של ממש. רק לאחרונה הנחה ראש המועצה את צוותי החינוך בגנים שלא לחנות בחניות הייעודיות בגנים ולהשאירן פנויות לטובת הורי הילדים. גם ברחובות המגורים החניות הפנויות אינן מרובות ומשפחות בעלות שני כלי רכב נעזרות במפרצי החנייה לאורך הרחוב.
בשנה האחרונה נוסף לעומס נדבך נוסף. בעלי משאיות ואוטובוסים, עובדים עצמאיים או שכירים בחברות הסעה, נאלצים אף הם לאתר פיסת חנייה בסיום יום העבודה. מגרשי חנייה ייעודיים לכלי רכב כבדים טרם הוסדרו בעיר, גם חוק עזר עירוני המגדיר נהלים ברורים בנושא עדיין לא נחקק. הנפגעים מהמצב הם שני הצדדים בסיפור, הנהגים והתושבים.
"האדמה והמיטה שלי רועדות"
"יש אוטובוס החונה דרך קבע מול ביתי. בכל בוקר בין השעות 05:50-06:10 הנהג מניע את האוטובוס ונותר עומד שם ללא תנועה. בעקבות הוויברציות של הרכב, האדמה והמיטה שלי רועדות. הרעש מעיר אותי ואת הבנות שלי", משתפת בייאוש, ישראלה אורזחובסקי, המתגוררת ברחוב תמר בעיר . "אם הוא היה מניע ונוסע, זה לא היה מפריע לי, אבל העובדה שאוטובוס פועל מול חדר השינה שלך במשך עשרים דקות רצופות היא הבעייתית. הרעש, זיהום האוויר והפגיעה באיכות שלנו היא אדירה", מסכמת ישראלה.
המטרד החוזר ונשנה הוביל לעימות מילולי שגלש גם לעימות פיזי בין ישראלה לנהג האוטובוס.
התלוננתי בנושא זה למשטרה ולסיור העירוני, אין להם פתרון עבורי וכל אחד בתורו מסיר אחריות
"בעבר היו שני אוטובוסים שחנו זה אחר זה במפרץ החנייה ליד בניין המגורים שלי, אחד כבר העתיק את מקום החנייה שלו בעקבות התלונות".
ישראלה משתפת כי הגישה תלונות בנושא לגורמים שונים, אך לא זכתה לתוצאות: "התלוננתי בנושא זה למשטרה ולסיור העירוני, אין להם פתרון עבורי וכל אחד בתורו מסיר אחריות. פניתי גם לחברת האוטובוסים המעסיקה את הנהג כדי לגייס את עזרתם שם ציינו בפני כי כל עוד הנהג לא סיכן נוסעים במהלך עבודתו הם לא יכולים שום דבר בנידון", היא מסכמת.
"לא נעים לי, אבל אין ברירה"

מנגד, מ' נהג אוטובוס הנוסע בשש השנים האחרונות ברחבי העיר, משתף בקשיים שהוא חווה בנושא: "העירייה לא מקצה מקום לחנייה מסודרת ולכן אני ונהגים נוספים נאלצים להתמודד עם חיכוכים עם התושבים, הקנטות והאשמות.
"אין מקום שבו חניתי בעיר, ולא קיבלתי תלונות מצד תושבים והערות עד כמה זה מפריע להם. האמת היא שאני מבין את הכעס של התושבים, לא נעים לי לתפוס להם מקומות חנייה, אבל אין לי ברירה. חברת האוטובוסים שבה אני עובד פנתה מספר פעמים לעירייה וביקשה להקצות שטח לחניון מסודר עם משרד ופינת התרעננות לנהגים, אבל זה לא התקדם עדיין".
"בינתיים, מצאתי מקום חנייה שמוסכם עם התושבים, בדגש על בינתיים, עד הפעם הבאה שבה תושבים יתלוננו ואאלץ לחפש שוב מקום חנייה אחר", משתף מ' בהשלמה עם המצב. "אני נהג אוטובוס עם וותק של 25 שנה. בערים כמו חדרה או פרדס חנה פועלים חניונים מוסדרים עם שומר. אפילו בקיבוץ ברקאי יש שטח מוסדר לחניית אוטובוסים. אני חושב שאין ברירה אלא להקצות שטח לציי הרכבים הכבדים והאוטובוסים בחריש".
בערים כמו חדרה או פרדס חנה פועלים חניונים מוסדרים עם שומר. אפילו בקיבוץ ברקאי יש שטח מוסדר לחניית אוטובוסים
דרוש: חוק עזר עירוני
לא רק נהגי האוטובוסים במצוקה, גם בעלי משאיות נאלצים למצוא דרכים יצירתיות לחניית רכבם. באשכול הגנים שברחוב תמר פינת אורן זוכים ההורים המגיעים לאסוף את ילדיהם לקבלת פנים הכוללת גל ריח עז, הנישא באוויר הודות למשאית פינוי אשפה, שחונה דרך קבע בפתח הגן.
סעיף 72 בתקנות התעבורה תשכ"א 1961 קובע כי "לא יעמיד אדם ולא יחנה אוטובוס המיועד להסיע עשרים נוסעים או יותר בדרך, אף במקום שבו מותר להעמיד רכב או להחנותו, אלא אם תמרור מורה אחרת".
גם איסור התנעת אוטובוס חונה מוזכר בתקנות: "לא יופעל מנוע של אוטובוס בזמן חנייה עד להעלאת הנוסעים באוטובוס אלא כדי למלא אוויר במערכת הפנאומטית שלו. יחד עם זאת מוסיף ומסביר החוק כי: "מותר להפעיל מנוע של אוטובוס בזמן חניה למשך 10 דקות לפני העלאת הנוסעים לאוטובוס, או במקומות שאינם בתוך שטחים בנויים ומאוכלסים ושאינם בקטעי דרך שבתים בנויים לצדם".
בערים רבות בישראל התערבה הרשות המקומית בהגדרת הנחיות ברורות לאזורים בהן מותרת חניית רכבים כבדים תוך חקיקת חוקי עזר עירוניים. בשדרות לדוגמה, בפברואר 2018 החלה העירייה באכיפת חוק איסור חניית כלי רכב כבד מעל 6 טון בשטחה המוניציפאלי של העיר. על פי החוק חל איסור חניית כלי רכב כבד במשקל העולה על 6 טון בין השעות 18:00 ועד השעה 6:00 בבוקר. בתמורה, העמידה עיריית שדרות לרשות בעלי ונהגי כלי הרכב הכבד, חניון מסודר ושמור באיזור התעשייה בעיר.
כאמור, בחריש טרם הוסדר הנושא ולא קיימת חקיקת עזר עירונית. עד אז, יאלצו נהגי ובעלי כלי הרכב הכבד לספוג תלונות, להתנגח ולמצוא עצמאית את הדרך בה יוכלו להסתדר עם תושבי העיר. מדוברות חריש נמסר בתגובה לידיעה כי בימים אלה פועלים על הכנת תכנית להסדרה של חניית כלי רכב כבדים בעיר.