מועצת חריש תשלם 46 אלף שקלים עבור הצטרפות לאיגוד ערים 'שרון כרמל' בו חברות 18 רשויות. המטרה: מתן מענה משופר לתושבים בנושאים העוסקים באיכות הסביבה ומטרדים סביבתיים
"העיר מתאכלסת וגדלה וכחלק משמירה על איכות חייהם של התושבים, נושאים רבים נדרשים לסיוע מיחידת איכות סביבה, שאינה קיימת ברשות", כך נימק מנהל אגף תחזוקה ולוגיסטיקה, עודד סלע, במכתב ששלח למועצה, את הסיבות לבקשתו להצטרפות לאיגוד הערים 'שרון כרמל'. בקשתו אושרה פה אחד בישיבת המליאה שהתקיימה אמש.
שיתוף פעולה בין חריש לאיגוד ערים 'שרון כרמל' מתקיים כבר משנת 2015 עם תחילת בינוי העיר החדשה. התושבים הוותיקים, שסבלו ממפגעי אבק בשל הבנייה המואצת התלוננו והממונה על המחוז, יוסף משלב, דרש מאיגוד ערים 'שרון-כרמל' למנות מפקח סביבתי על מועצת חריש.
המפקח שמונה השגיח על היזמים הבונים בעיר, במטרה למנוע זיהומים סביבתיים כמו השלכת פסולת במקומות אסורים ומניעת מפגעי האבק הנוצרים ממגרסות חומרי הבניין.
כאמור, סלע מבקש להרחיב את הפעילות הקיימת. במכתב הבקשה ציין סלע כי הצטרפות לתאגיד תסייע למועצה לטפל טוב יותר בתחומים כמו מתן מענה לתלונות תושבים, רישוי עסקים בהיבטי איכות הסביבה ואכיפת מטרדים סביבתיים של ריח, רעש, פסולת, קרינה וזיהום אוויר.
"חברות באיגוד תאפשר חיבור של כלל הגורמים: הרשות המקומית, המשרד להגנת הסביבה והאיגוד, חיבור שביכולתו להביא לעיבוד יעיל יותר של בעיות ומתן פתרונות מהירים יותר עבור התושבים", ציין סלע והוסיף: נכון לנו יותר לפעול בשותפות עם רשויות בסביבה לטובת קידום נושאים אלה".
גוף מייעץ לרשות המקומית
52 יחידות סביבתיות ואיגודי ערים פועלות במערך השלטון המקומי. יחידות אלו מוציאות לפועל את מדיניות המשרד להגנת הסביבה ברמה המקומית, ומהוות גוף מייעץ לרשות המקומית לנושאי איכות הסביבה.
המשרד להגנת הסביבה מסייע במימון היחידות הסביבתיות באמצעות מתן תמיכה כספית שנתית, המיועדת להעסקת העובדים ולפעילות מקצועית של היחידות. גובה התמיכה נקבע על פי גודל היחידה, מספר התושבים, שטח גיאוגרפי ועוד.
'איגוד ערים שרון', אליו מתעתדת חריש להצטרף, הוקם בשנת 1979. האיגוד שהחל את דרכו בשם 'איגוד ערים חדרה' סימן לו מטרה לשמור על רמה ניאותה של איכות האוויר בתחום השפעת תחנת הכוח 'אורות רבין'. עם השנים התרחבה פעילותו לתחומי איכות סביבה נוספים, כמו שמירה על איכות מי נחלים, פיקוח על תעשיות למניעת זיהום אוויר וגם ביצוע פעילויות חינוך סביבתי והסברה במוסדות חינוך.
מלבד חדרה חברות באיגוד 17 רשויות, ביניהן הערים נתניה ואור עקיבא, המועצות המקומיות פרדס חנה כרכור ובנימינה גבעת-עדה והמועצות האזוריות מנשה, מגידו ועמק חפר.
2.3 שקלים לכל תושב
פעילותו של האיגוד מסובסדת על ידי המשרד להגנת הסביבה, ומפוקחת על ידי מחוזות המשרד ואגף השלטון המקומי. עם זאת, החברות באיגוד, משתתפות במימון תקציב הפעילות שלו על פי מכסות שנקבעות בהסכם.
על פי הנתונים, חריש תשלם עבור ההצטרפות לאיגוד 46 אלף שקלים עבור 20 אלף תושבים ובהתאם לתחשיב של 2.3 שקלים לכל תושב. התשלום הוא שנתי ובמהלך השנה מקבלת מועצת העיר את שירותי התאגיד ללא תשלום נוסף.
"מדובר בחיסכון של מאות אלפי שקלים", ציין סלע בישיבת המועצה והוסיף: "מעבר לחיסכון הכספי אנו מקבלים נגישות לאנשי מקצוע מהשורה הראשונה. יש לנו גוף אחד אליו אנו פונים ומקבלים פתרונות מיידים בתחומים של ניטור אוויר, טיפול בשפכים ועוד. זהו טיפול חוצה נושאים שגם חוסך כסף לרשות".
גיל פישר, חבר המועצה ואחראי על תחום איכות הסביבה: "איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה הוא ותיק מאוד. הוא הוקם במקור לפקח על זיהום אוויר אבל עוסק כיום במניעת סוגים שונים של זיהום, חינוך סביבתי וטיפול בשפכים. האיגוד הזה הוא הגדול ביותר בישראל מבחינת היקף הפעילות שלו וגודל השטח עליו הוא אחראי".
יצחק קשת, ראש העיר, הוסיף וציין כי הטיפול בבעיות סביבתיות מחייב שיתוף פעולה בין רשויות: "לאיכות הסביבה אין גבולות ואוויר טוב לנשימה אינו מבחין בין רשות כזו או אחרת". קשת סיכם את הנושא בישיבה בקריאה: "איגוד ערים שרון אנחנו בדרך אליכם".