שבעה חודשים בלבד לפני אכלוס ראשוני בשכונת המעו"ף וטרם התקדם תכנון השכונה, שעתידה להיות לב ליבה של קריית העסקים והמסחר של חריש. תושבי השכונה מודאגים. יצחק קשת: "אני חושש שעירוב השימושים של מגורים עם תעסוקה ותעשייה לא יעבוד"
בעוד שבעה חודשים עתידה להתאכלס שכונת מעו"ף, השכונה הרביעית של חריש, אולם בניגוד לשכונות הקודמות בעיר ש'חיכו לדיירים' והיו מצוידות בתשתיות בסיסיות, תכנון השטחים הציבוריים בשכונת מעו"ף טרם החל.
בשונה משאר השכונות בחריש, שכונת מעו"ף צפויה לשאת אופי אחר המתבסס על עירוב שימושים, כאשר לצד מתחמי המגורים, יוקמו גם אזורי מסחר, מבני משרדים, מרכז חירום עירוני, מסוף תחבורה ובניין העירייה העתידי. לאיזור המסחר והתעסוקה המתוכנן חשיבות יתרה בהפיכת חריש לעיר עצמאית כלכלית המתבססת על נדל"ן מניב ומקורות הכנסה שוטפים ואשר מייצרת במקביל, תעסוקה לתושבי העיר המתפתחת.
אולם תכניות לחוד ומציאות לחוד. המכרזים הראשונים לשיווק מגרשי מסחר ותעסוקה בשכונה כשלו. לעומתם, בנייני המגורים, כ- 660 יחידות דיור, נמצאים כולם בשלבי בנייה מתקדמים, כשאכלוס ראשון צפוי בעוד שבעה חודשים, במאי 2020 והבא אחריו ביולי 2020.
לפני שבעה חודשים הכריזה המועצה על תכנון מחודש של השכונה. בעקבות הצהרה זו, אותתה למועצה, קבוצת התושבים העתידית המתגבשת, תנועת קול מעו"ף, כי ברצונה להיות מעורבת בתהליכי קבלת ההחלטות ולהשפיע על עתיד השכונה. בקשות אלו נשאו פרי וביולי האחרון נערך ערב שיתוף ציבור לדיירים העתידיים בהשתתפות חגית נעלי-יוסף, מנכ"לית חברת התכנון של השכונה, ובמעמד יצחק קשת, ראש העיר ויובל ברק, מהנדס הרשות.
זמן קצר אחר כך, יצאה המועצה ב'קול קורא' ליזמים, אדריכלים ומתכננים לקבלת הצעות ורעיונות בדבר שימוש וייעוד מקרקעין המצויים במתחם השכונה. לקריאה נענה יזם אחד בלבד והמפגש נחתם ללא תובנות משמעותיות.
אמש, בישיבת המליאה, אושרה החזרת בעלות על מגרש בשכונת מעו"ף מידי הרשות המקומית חריש לרשות מקרקעי ישראל, זאת, לטובת קידום פיתוח מרכז החירום העירוני העתידי של חריש. מרכז החירום העתידי שאותה רוצה לקדם המועצה, הוא העוגן היחידי כיום בשכונה, כשסביבו עומדים מגרשים רבים ללא דורש.
"אין אפילו תכניות על הנייר"
תמונת המצב הנוכחית המבטאת קושי רב בפריצת דרך לקידום שיווק השכונה, מעלה חששות רבים בקרב רוכשי הדירות שצפויים לקבל את דירותיהם במהלך החודשים הקרובים.
"אני מודאג שנתאכלס ולא יהיה לנו כלום בשכונה, שירותים בסיסיים כמו גני ילדים, בתי כנסת, גני שעשועים לילדים", מספר קובי חן, תושב עתידי של שכונת מעו"ף. "התחושה כרגע היא שהילדים שלנו יחיו ללא הגנה כשהשכונה פרוצה מכל עבר וביניהם עומדים בדד מבני מגורים", הוא מציין בדאגה ומוסיף: "הדאגה היא שנתאכלס בסביבה מנוכרת, ללא שטחים ירוקים. אין אפילו תכניות על הנייר שאפשר להסתמך עליהם כרגע כשהמועצה והוועדה לתכנון מתכוונים לבצע ריביזיה לשכונה".
גם תושביה הראשונים של שכונת הפרחים מספרים על הקושי והאתגרים בלהיות החלוצים של שכונה חדשה, אינך חושב שיש לקחת זאת בחשבון ושם המשחק הוא אורך רוח?
"להבדיל משכונת הפרחים שהיא שכונת מגורים גרידא, בה כבר ידוע פחות או יותר מה ייבנה בכל תא שטח, אצלנו שוררת אי וודאות אחת גדולה. חוץ מבנייני המגורים ומרכז החירום אנחנו לא באמת יודעים מה ייבנה ומתי".
איך התרשמת מהליך שיתוף הציבור שהתקיים ביולי האחרון?
"לאחר שיתוף הציבור יצאנו בהרגשה טובה. שמענו את ראש המועצה מדבר בגובה העיניים והיתה באמת תחושה של הקשבה לצרכים ולחששות שלנו. עם הזמן נוצר נתק. מאז הפגישה, אנחנו מרגישים שבמועצה החליטו שהם ממשיכים את הדרך בלעדינו".
בישיבת הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה – חריש שהתקיימה ב- 12/9 במהלך דיון על שכונת המעו"ף ציין יצחק קשת: "המע"ר מלכתחילה היה אמור להיות אזור תעסוקה ותעשייה. אח"כ הכניסו שם גם מגורים, וזה פתאום נהיה 600 יח"ד, וכעת הם לקראת אכלוס ועדיין אין לנו שום תעסוקה ותעשייה. עשינו שיתוף ציבור עם הרוכשים, והבנו כמה זה מורכב לייצר תעסוקה בין מבני המגורים. כשאני רואה קדימה ומדמיין מה יהיה בחריש דרום, אני חושש שעירוב השימושים של מגורים עם תעסוקה ותעשייה לא יעבוד ואנחנו נפספס את המטרה. התושבים יסבלו ויברחו".
בהמשך דבריו הציע קשת לשקול אפשרות להעביר את כל המגורים המתוכננים בחריש דרום, השכונה החמישית של חריש, לשכונת מעו"ף ולהפוך את שכונת חריש דרום לאיזור התעסוקה והתעשייה הבלעדי של חריש.
בסיכום אותה ישיבה החליטה וועדת התכנון לסמוך את ידה על צוות היגוי שתקים המועצה לבחינת חלופות לתכנית המעו"ף כשסיכום העבודה יובא לדיון בישיבת הוועדה הקרובה.
"אני מאוד מקווה שנתבשר על התקדמות בכיוון הנכון בנושא תכנון השכונה", אומר חן בספקנות. "תכנון שמתיישב עם העקרונות שהצגנו בשיתוף הציבור. יש לי כבר מחשבות לאגד את כל תושבי השכונה העתידיים ולהפגין בנושא בישיבות המועצה כדי להעיר אותם לפעול לפיתוח סביבת המגורים שלנו, אך אני מקווה שלא נצטרך להגיע לזה".