'מצפה רז' לזכרו של סמ"ר רז טבי ז"ל, לוחם שייטת 13, הוקם ברחוב גפן בחריש, בנקודה ממנה ניתן לראות את הים שאהב. אביו, נחשון טבי תושב העיר: "התוצאה הסופית של המצפה מביאה תהילה לחריש"
נחשון טבי (75) ורעייתו קלרה (63) מתגוררים בחריש מאוקטובר 2018. את דירתם רכשו בשנת 2015 וכבר אז החלו לקדם את רעיון הקמת המצפה עבור בנם, סמ"ר רז טבי ז"ל שנפל בקרב בלבנון ביום ג' באלול תשנ"ז (5.9.1997), יחד עם אחד-עשר מחבריו בשייטת 13, במבואות הכפר אנצריה בלבנון, באירוע שמוכר כ'אסון השייטת'. רז טבי ז"ל, בן 22 במותו, היה ספורטאי מחונן, צייר מוכשר ואח בכור אוהב לדנה ומאיה.
בני הזוג שעברו לחריש מראשון לציון, חיפשו דרך להנציח את זכר בנם גם בחריש. כבר לפני ארבע שנים הגיע הזוג טבי לפגישה עם ראש עיריית חריש, יצחק קשת. הסיפור נגע בראש העיר שמאז אותו היום ליווה אותם ופעל לקידום הנצחת רז. ביום הזיכרון לפני שנתיים הוזמנה משפחת טבי לטקס יום הזיכרון בחריש כאורחי כבוד של ראש העיר. הרצון לאפשר למשפחת טבי להנציח את בנם הביא להירתמות ראש העיר והמערכת כולה לטובת הנושא. נחשון מתאר: "ישבנו וחשבנו יחד עם יצחק קשת, ראש העיר, על דרכים נוספות להנצחה ובסופו של דבר, הרעיון להקמת המצפה הגיע מנועה ספיר, דוברת המועצה. אני אסיר תודה על הרעיון הזה".
יצחק קשת, ראש עיריית חריש הקצה שטח בחריש להקמת הגן ורתם את משרד השיכון, שתקצב את עבודות התשתית בפארק. המצפה הוקם ברחוב גפן 28 בשכונת החורש, המשקיף לים, אותו רז אהב כל כך. מבנה האנדרטה במקום עוצב על ידי האדריכל רענן כספין, שעיצב גם את האנדרטה לזכר חללי אסון השייטת, שהוצבה בשנת 2008 בטיילת חוף ראשון לציון.
"אני הקמתי את אתר ההנצחה לחללי אסון השייטת בראשון לציון יחד עם כספין וגם הקמתי בבית ספר התיכון 'עמית עמל' בו רז למד אנדרטה לזכרו. חשבתי לעצמי שלא יתכן שאעבור לגור בחריש ואשאר בלי זכרונות", מוסיף נחשון.
לדברי רענן כספין, הרעיון לעיצוב האנדרטה נשען על האהבות הגדולות של רז: האבן מסמלת את גלי הים ואילו עבודת האלומיניום משרטטת צורת כנף עטלף, סמל השייטת, היחידה שרז היה חלק בלתי נפרד ממנה, בחייו ובמותו.
האבן מסמלת את גלי הים ואילו עבודת האלומיניום משרטטת צורת כנף עטלף, סמל השייטת, היחידה שרז היה חלק בלתי נפרד ממנה, בחייו ובמותו.
"המצפה קיבל השבוע טופס 4, ועדיין נותר לטפל בנושא התאורה של המקום בשעות הערב, אך התוצאה הסופית של המצפה מביאה תהילה לחריש", מציין נחשון. עוד הוא מוסיף לתכניותיו בעתיד: "אשמח להרצות במקום בפני תלמידי חריש או קבוצות מאורגנות של חיילים. חשוב להביא לכאן קבוצות ולפרסם את סיפור השייטת בכל הארץ. חשוב שהמסר יעבור הלאה".