במפגש זום שקיימה הרשות עם תושבי שכונת הפרחים, הציגה העירייה את תכניותיה לפיתוח השכונה, ביניהן, הקמת מרכז קהילתי זמני לחודשי הקיץ, הקמת מסוף תחבורה זמני להנגשת התחב"צ ובנייה של שני בתי ספר בשכונה. עוד בתכנית: סיום סלילת כביש הגישה לשכונת החורש והקמת שתי גינות משחקים
"העברנו את כל כובד המשקל לטובת השכונה. נעבור את הקשיים יחד", כך ציין יצחק קשת, ראש העיר, במפגש זום שנערך ביום רביעי האחרון בין גורמי התכנון ברשות עם כמאה תושבי שכונת הפרחים.
התברר לנו שעלויות הפיתוח של שטחים ציבוריים בשכונה הן גבוהות מההערכות המקוריות, ונאלצנו לשנות את תכניות הפיתוח של השכונה
מפגש ההמשך לכנס שיתוף הציבור, שנערך לפני שלושה חודשים, הציף גם הפעם שאלות בוערות בנושאי חינוך, תחבורה ופנאי. "מעבר לשכונה בהקמה הוא בהחלט מורכב ולא נעים והמטרה של המפגש, הוא לפזר במעט את עננת חוסר הוודאות ולתת לכם תמונת מצב בהווה ובעתיד השכונה", ציין קשת. "קיבלנו החלטה אסטרטגית לשים 'פוקוס' על שכונת הפרחים. זה אומר התגייסות מלאה של כל הצוותים והאגפים. כולנו על השכונה הזו עם כל המורכבות שבה".
"אהיה גלוי עימכם", המשיך קשת, "זה לא סוד שהמציאות של שכונת הפרחים שונה ממה שהתרחש בשכונות הוותיקות. התברר לנו שעלויות הפיתוח של שטחים ציבוריים בשכונה הן גבוהות מההערכות המקוריות, ונאלצנו לשנות את תכניות הפיתוח של השכונה. הצבנו רף גבוה לשכונה אך הבקשות לתקצוב עודף לא צלחו. אנו עובדים לשחרר את החסמים ולקדם את איכות החיים בשכונה".
גינה לימודית, מוסדות לימוד ובית קהילה
ואכן, איכות החיים של תושביה הנוכחיים של שכונת הפרחים אינה מספקת בלשון המעטה. עד כה לא קיימים בשכונה גינות משחקים ומדשאות ירוקות. אלה יחנכו רק בעונת הגשמים הבאה. להערכת ראש המועצה הקמתן של שתי גינות צפויות להסתיים רק בדצמבר 2020.
אחת הגינות המתוכננות היא 'פינת רויטל', בין הרחובות צבעוני ורקפת. בשטח הגינה נמצאת אנדרטת הנצחה, ממצאי עתיקות ומקווה עתיק המיועדים לשימור. על פי תכניות הפיתוח, יוקם גשר מרחף מעל האתר הארכיאולוגי הנדיר. המטרה, לדברי קשת, היא להפוך את המקום, בשיתוף עם רשות העתיקות, לגינה חינוכית שתהווה יעד ביקור לתלמידי בתי ספר ותאפשר להם ללמוד על העבר וההיסטוריה של המקום.
העירייה מתכננת בחודשים הקרובים להפעיל את מתחם הגנים ברחוב כלנית כבית קהילה זמני לתושבי הפרחים
בנוסף, בשנת הלימודים הקרובה יפתחו בשכונת הפרחים שני בתי ספר: בית ספר ממלכתי ברחוב כלנית ובית ספר ממלכתי-דתי לבנות, ברחוב סביון. "הושקעה המון מחשבה בתכנון בתי הספר בגישה התומכת בחדשנות ולמידה פעילה", ציינה אדריכלית העיר, גלי עבאדי.
תכנית נוספת עסקה במתחם הגנים ברחוב כלנית, שטרם החל לפעול. העירייה מתכננת להפעילו כבית קהילה זמני לתושבי הפרחים, למשך שלושה חודשים בלבד. במבנה הגנים יופעל מתחם ג'ימבורי, בחלוקה לשתי קבוצות גיל ואחת מכיתות הגן במתחם תוקצה לבית כנסת זמני. כל זאת לתקופה קצרה בלבד, עד אמצע אוגוסט, המועד בו תחל ההיערכות להפעלת הגנים לשנת תשפ"א.
מסוף תחבורה זמני וחיבור לעיר
התייחסות מעמיקה קיבל גם נושא התחבורה הציבורית. כידוע, שכונת הפרחים אינה מרושתת כלל בתחנות אוטובוס ולתושבי השכונה אין שום אפשרות להיכנס ולצאת מהשכונה מבלי להסתמך על תחבורה פרטית.
אנחנו רוצים להסיט את הקווים הקיימים לתוך השכונה ולאלץ את חברות האוטובוס להיכנס אל שכונת הפרחים
העיכוב בפריסת תחנות האוטובוס נבע מאי הקמת ממשלה והעברת תקציבים, אולם המועצה החליטה "להכריח" את קווי האוטובוס לעבור בשכונת הפרחים באמצעות הקמת מסוף תחבורה ציבורית זמני.
"אנחנו רוצים להסיט את הקווים הקיימים לתוך השכונה ולאלץ את חברות האוטובוס להיכנס אל שכונת הפרחים", הסביר קשת את הרעיון היצירתי. "כדי להגיע למסוף הזמני יצטרכו האוטובוסים לנסוע לאורך שדרת האחווה בחלקה המזרחי של השכונה וברחוב יקינטון, הרחוב הדרומי של השכונה". לוח זמנים להפעלת המסוף לא הוזכר בשיחה.
על פי נתוני המועצה, התאכלסו עד כה רק 12% מסך תושבי השכונה
אחד הנושאים הבוערים עבור תושבי השכונה הוא הניתוק הקיים בין שכונת הפרחים למרכז העיר והשכונות הוותיקות יותר. עבודות הסלילה של הכביש החוצה בין שכונת החורש לשכונת הפרחים (שבעתיד יתחבר ליציאה הדרומית מהעיר), נמשכות כבר תקופה ארוכה ויוצרת חיץ בין השכונות. בנושא זה הבטיח קשת: "אנו עובדים על קיצור לוחות הזמנים והחיבור בין השכונות יהיה מוכן לאחד בספטמבר 2020 ויאפשר מעבר של כלי רכב והולכי רגל".
החיבור לשאר השכונות הכרחי גם בשל העובדה, שבשכונת הפרחים טרם פועלים עסקים ולא קיימים לפי שעה מרכזים מסחריים. גם לוחות זמנים להקמת עסקים טרם הוגדרו והם תלויים בקצב אכלוס השכונה. על פי נתוני המועצה, התאכלסו עד כה רק 12% מסך תושבי השכונה.
יזם אחד שהיתה עמו בעייתיות בנושא, הסכים בסופו של דבר, לשווק דירות לכלל הציבור
תולדות אהרן: החסידות לא מתכננת להגיע לעיר
האכלוס הדל בשכונה העלה מחדש את שאלת הגעתה של חסידות תולדות אהרן לחריש והתעניינותה בשכונת הפרחים. השאלה שהלהיטה את התושבים בשנה האחרונה וביתר תוקף בצ'אט, זכתה לתשובה ישירה של ראש העיר: "לפי מה שידוע לי חסידות תולדות אהרן לא מתכננת להגיע לחריש. אני מזכיר שאנחנו חיים במדינה דמוקרטית וכל אחד רשאי לנהוג בהתאם לרצונו, יחד עם זאת, יזם אחד שהיתה עמו בעייתיות בנושא, הסכים בסופו של דבר, לשווק דירות לכלל הציבור, זה לפי המידע שבידי", סיכם קשת.
בסוף השיחה חזר קשת על הבטחותיו מכנס שיתוף הציבור בינואר וציין בשנית את הרצון להדק את הקשר עם תושבי השכונה: "ניפגש אחת לשבועיים בזום ואם יהיה צורך נקיים מפגש גדול יותר, כשנעבור את המשבר, הוא ציין וסיכם: "העברנו את כובד המשקל שלנו לטובת שכונת הפרחים. נלווה אתכם עד שהשכונה תעמוד על תילה ורק אז נתפנה לשכונות אחרות. נפנה תשומת לב מרבית עבורכם ונעבור את כל הקשיים יחד".
עמיחי איבגי, תושב השכונה שריכז את שאלות התושבים, יצא ברגשות מעורבים מהפגישה המקוונת: "מצד אחד, התחושה היא שדיברו איתנו בישירות, אמרו אמת ולא ניסו למרוח אותנו. מצד שני, התשובות שקיבלנו מאכזבות מאוד, כך לדוגמה, נוכל ליהנות מגני משחקים בשכונה רק באביב הבא", הוא מציין ומוסיף: "הגעתי לחריש מחיפה, העיר הגדולה, בה אף אחד לא מכיר את התושב הקטן, כך שאני מעריך את האפשרות לנהל שיחה בערוץ ישיר עם ראש העיר, זה לא מובן מאליו. אני מרוצה מהישירות והאמינות שהגורמים המנהלים שידרו בשיחה אך המציאות שמשתקפת מתשובותיהם, לצערי, לא מספקת".