מערכת הכריזה ברחוב ברקת המבשרת על כניסת השבת מעוררת מחדש את הקרב על ציביון העיר חריש. כיצד זה עובד בערים אחרות ומה צפוי לקרות בחריש?
כבר למעלה מחודשיים מנגנת מערכת כריזה שהותקנה בגג בניין מגורים ברחוב ברקת, מדי שישי, ובקולי קולות, שירים המבשרים על בוא השבת.
חנה, תושבת עתידית מודאגת, פנתה בנושא זה למרכז השירות לתושב וקיבלה תשובה לקונית: "הצופרים הוצבו בשטח פרטי, במידה ויופעלו עליך לפנות למשטרת ישראל ולדווח על מפגע רעש".
ניסיון לפנות למשטרה, גם הוא לא צלח. ר' תושב רחוב מרגלית הסמוך ל'בניין המנגן' מיואש ממה שהוא מכנה אזלת יד של גורמי האכיפה: "לפני כשלושה שבועות, כשהרמקולים הרעישו באזור, הזמנתי ניידת משטרה לטיפול במפגע הרעש. השוטר צילם את האירוע והבטיח לי שהנושא יטופל. חלף שבוע ושוב נוגנו שירי השבת. כשהגיעה הניידת הסברתי לשוטרים שבעוד מספר דקות תתחיל שוב מוסיקה רועשת, כפי שאירע בשבוע שעבר. ביקשתי מהשוטר שיישאר מספר דקות על מנת לטפל בארוע אך הוא טען שאין ביכולתו להמתין ונסע מהזירה. שתי דקות לאחר מכן, החלו הצופרים שוב לעבוד".
בתשובה לפנייה שביצעה מערכת 'חריש 24' למוקד 100 הסבירה מוקדנית המשטרה כי מדובר באירוע שגרתי ונהוג שמתקיים בהרבה ישובים: "אילו רק שני שירים", היא סיכמה.
לעמדת המוקדנית יש שותפים גם בקרב התושבים בעיר: "הצופרים פועלים בשעה שכולם ערים, לזמן מאוד קצר. כמה זה באמת הורס לך את החיים? זה לא מואזין שבשעה 1 או 4 בבוקר מעיר אותך אם את לא ישנה עם חלונות סגורים", כתב אחד התושבים בתגובה לביקורת על הצופרים. אבל יש מי שחש אחרת.

הפקרות של המרחב הציבורי

בשישי האחרון, דווחו תושבים על הסלמה במסגרתה נוספו לצופרים גם רכב שסייר בשכונות העיר ובישר במערכת הכריזה שלו על מועד כניסת השבת.
"מועצת חריש טרם הגדירה מה אסור ומה ומותר ובהיעדר חוק עזר עירוני בנושא, ישנה תחושת הפקרות של המרחב הציבורי בידי גחמות של אנשים פרטיים", ציינה תושבת העיר בדיון שהתנהל ברשת החברתית. "אם ראש המועצה לא שומר על הסדר הציבורי בנושא כמו הצופרים הוא בקרוב ימצא את העיר במצב של חוסר שליטה בלתי הפיך. התנהגותו היא חרב פיפיות בשבילו", הוסיפה תושבת אחרת.
מבדיקה שנערכה עולה כי מנהג שירי קבלת השבת אכן נפוץ ביישובים שונים בארץ. עם זאת, ישנן רשויות אשר החליטו להתערב בנושא תוך אכיפה ומתן קנסות למפעילי מערכות כריזה בפתח השבת. בפתח תקווה, לדוגמה, הוטלו, בשנה האחרונה, קנסות על מפעילי צופרי שבת בעילה של 'מפגע רעש והטרדת התושבים", תוך דרישה להסיר את מערכות השמע מגגות הבתים. ומה צפוי לקרות בחריש?
יבוא של נורמות פסולות
סיעת הליברלים שנדרשה לנושא ציינה: "נפתח ונאמר שאנחנו לא מתנגדים לגילוי סממנים דתיים במרחב הציבורי באופן מוחלט. רוב רובו של הציבור החילוני לא יעלה בדעתו להתנגד להקפות שניות בשמחת תורה, מאחר שזה יפגע בחופש הדת של אחינו הדתיים. אבל יש להיזהר מהמקום שבו חופש הדת הופך להיות כפייה דתית על מי שאינו חפץ בה.
שירי השבת ורכב הכורז על כניסת השבת לדעתנו חוצים את הגבול הזה. תושבים מהאיזור אכן פנו אלינו בתלונה על כך ואנחנו תומכים ומזדהים עם עמדתם.
מהי בעצם הבעיה עם שירי השבת?
"הבעיה היא לא בשירי שבת אלא בניסיון ליצור באזור מסויים אווירה חרדית בשעה שרוב התושבים בו אינם חרדים. זה הפך להיות מטרד עבור התושבים שחשים שזה פוגע בזכות שלהם לחופש מדת ואם פשוט כי זה מהווה מטרד רעש, ושתי הסיבות לגיטימיות לחלוטין.
רבים טוענים שהתופעה קיימת גם בערים אחרות, מדוע לא בחריש?

"אנחנו מודעים לזה שהתופעה קיימת במקומות אחרים, אבל זה לא מצדיק את הייבוא של הנורמות הפסולות האלו לכאן, כאשר ברור שהן מוכוונות כלפי הציבור החילוני. דתיים יודעים היטב מתי השבת נכנסת. אם הם מעוניינים לשמוע זמירות שבת חצי שעה לפני, הם יכולים להפעיל מערכת בביתם. לדעתנו מדובר בפרובוקציה מיותרת המכוונת כלפי הציבור החילוני באזור ובעיר בכלל".
מהו הפיתרון לדעתכם?
"פנינו לפני מספר שבועות לכל הגורמים הרלוונטיים בעירייה בבקשה להסיר את הרמקולים. הובטח לנו שיפעלו בנושא. עוד נמסר לנו, שמאחר שמדובר בתהליך משפטי, יש בו מורכבות ויש לנהל אותו נכון ולכן זה אורך זמן. אנחנו נמשיך לעשות כל מה שנוכל כדי להאיץ את התהליך. בכל מקרה, מי שגר בחריש יודע שאין אזור חרדי בעיר, ואנחנו סבורים שלא צריך לתת לקומץ אנשים שבוחרים ליצור מצג שווא להשפיע עלינו. המספרים מדברים וחריש מתעצבת כאבן שואבת לציבור הישראלי הציוני בכלל, והציבור החילוני בפרט".
מהי אם כן עמדתה הרשמית של מועצת חריש בנושאי צופרי השבת וכיצד היא מתייחסת ל'עליית המדרגה' של הרכב שסייר ביום שישי האחרון והכריז על כניסת השבת? במערכת 'חריש 24' לא התקבלה תגובה עד למועד פרסום הידיעה.
מדוברות משטרת ישראל נמסר: "ככל שמתקבלת תלונה בדבר הקמת רעש או הפרעת מנוחה, הנושא נבחן בהתאם להוראות החוק, לרבות בחינת מועד האירוע וקבלת חוות דעת מקצועית לעניין עוצמת הקול המותרת בחוק".