שני גרינברג, יו"ר סיעת הליברלים שנלכדה במרכזה של הסערה התקשורתית סביב ההחלטה על קיומם של שני טקסי זיכרון בחריש מאמינה שקיומו של טקס ממלכתי בחריש הכולל שירת נשים הוא מימוש הבטחת בחירות, מסבירה על הגורמים שהביאו להחלטה לקיים טקס נוסף ומשיבה למתקיפים: "הליברלים הם לא בובה על חוט"
והעיר חריש סערה וגעשה. ביום חמישי ה-14.3 פרסמו ארגוני הנוער בחריש שהופקדו על הכנת טקסי הזיכרון לחללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה מכתב פנייה ליצחק קשת, ראש העיר, בבקשה לקיים טקס אחד בלבד ולא שניים, האחד טקס ממלכתי, והאחר טקס אלטרנטיבי ללא שירת נשים.
מכתב תנועות הנוער חולל סערה בשיח החברתי בחריש וביום למחרת, יום שישי ה-15.3 סיעת הליברלים בשיתוף סיעת הבית היהודי חברות הקואליציה, פרסמו פוסט הבהרה בנושא, שלא שיכך את הזעם של תושבי חריש אלא אף ליבה אותו.
החלטת המועצה על קיום שני טקסים הגיע גם אל התקשורת הארצית ושודר לראשונה בתכנית סוף השבוע 'המגזין' של אשרת קוטלר. הרעש התקשורתי סביב הנושא לא שכך גם עם פרסום תגובת המועצה ופרסום תגובתו האישית של יצחק קשת. ביום שני ה-18.3 התארחה שני גרינברג, יו"ר סיעת הליברלים, בתכנית הטלוויזיה 'שש' של אמנון לוי וניסתה להסביר מדוע קיבלה מועצת חריש את ההחלטה על קיום שני טקסים.
גם לאחר הופעתה בטלוויזיה זכתה גרינברג לקיתונות של ביקורת, בעיקר מצד הבוחרים המאוכזבים שלה.
"ההחלטה על קיום הטקסים התבצעה בשיתוף עם יוחאי פרג'י נציג סיעת הבית היהודי, שלמה פרץ, נציג סיעת ש"ס, יצחק קשת, נציג סיעת הליכוד ואני, נציגת הליברלים. אני מרגישה שההחלטה על טקסי יום הזיכרון לא עברה לציבור בחריש בצורה טובה מבחינה הסברתית. התגלגלות הפרשה לתקשורת הלאומית הוסיפה נדבך נוסף של חוסר הבנה", מסבירה גרינברג.
"בחרתי להתראיין כעת לאתר 'חריש 24' כי חשוב לי לספר איך הגענו להחלטה, מי היה מעורב, מה היו השיקולים ולמה אנו באמת מאמינים שזה הפיתרון הנכון עבור חריש".
את עדיין חושבת שזה הפיתרון הנכון?
"חד משמעית, כן. עד היום בחריש נעשו כל מיני פעלולים בעניין טקסי יום הזיכרון כדי להימנע משירת נשים שאסורה על פי ההלכה. אנחנו, הליברלים הבטחנו במסע הבחירות מעל כל במה אפשרית, שאנו נשים סוף לדבר".
"המודל שאנו הצענו הוא קיום טקס ממלכתי אחד וטקסים אלטרנטיביים נוספים שיתנו מענה לציבור התורני והחרדי בחריש שאינו יכול לקחת חלק בטקס המרכזי. גם אם יקומו מחר גופים או ארגונים אחרים ויגידו אנחנו מעוניינים לקיים טקס שמתמקד בנושא כזה או אחר, אז בוודאי שיש מקום לתמוך בטקסים נוספים. כך זה גם מתנהל ברוב הערים בישראל".
אז את בעצם אומרת שאת מקיימת הבטחת בחירות?
"חד משמעית, כן. אני מקיימת הבטחת בחירות שתיארה בדיוק את המודל הזה. היו שביקשו לשמור על מתכונת הטקס שהתקיים בשנה שעברה, טקס אחד בו נמנעה שירת נשים. לא יכולתי להסכים לצמצום מקומן של נשים בטקסים באופן מכוון. יש לזה משמעות מרחיקת לכת בטווח הארוך, זה לא מקובל במוסדות המדינה ובוודאי שאני לא רוצה לחזק את ההתנהלות הזו בחריש כי בעיני זו כפייה דעת המיעוט על הרוב".
אז למעשה קיומו של טקס ממלכתי עם שירת נשים בחריש הוא הישג?
"אני רואה בהטמעת המדיניות שלנו, הצלחה. זה מה שהבטחנו וזה מתממש מילה במילה. יש טקס ממלכתי וטקס אלטרנטיבי שמשרת ציבור קטן".
בכמה אנשים מדובר?
"ברור לנו שכ- 10% חרדים מהאוכלוסיה בחריש לא יגיעו לטקס הממלכתי. אלו חרדים שעובדים, שירתו בצבא בעבר, זו אוכלוסיה שמעוניינת להשתתף בטקס יום הזיכרון, אבל איסור שירת נשים חל עליה. מעבר להם, יותר ויותר חלקים בציונות הדתית והתורנית מקבלים על עצמם את איסור שירת נשים בציבור. זה מתפשט".
"אם המשמעות של עריכת טקס ממלכתי אחד עם שירת נשים היא שאותם חרדים ותורנים ישבו בבית, זה אומר שפחות אנשים יתייחדו עם זכר הנופלים, פחות אנשים ישירו את התקווה וזה פספוס".
"מצד שני, אנו לא מסכימים לקיומו של טקס בלי שירת נשים שפוגע בערך השיוויון ובאוכלוסיה רחבה מאוד. זה מעקר את היום מחשיבותו ומכתים אותו במשהו אחר".
"בעינינו, חברי המועצה, לתת לקהלים השונים מענה זו בעצם ההבטחה של מימוש פלורליזם וליברליות בעיר הזאת. לפעמים הנפרדות היא האחדות".
"טובת העיר יותר חשובה מהטובה האישית שלי"
גרינברג מסכימה כי השיח ברשת החברתית שיקף את חילוקי הדעות שקיימים בציבור בו חלקים ממנו מעניקים חשיבות יתרה לערך אחד על חשבון ערך אחר. "יש שמעלים את ערך ההלכה, אחרים מעלים את ערך הממלכתיות ואחדות ישראל ואחרים את ערך השיוויון. מה שבטוח, כאשר בוחרים בטקס אחד בלבד, אחד מהערכים האלה יירמס".
איך זה עובד בערים אחרות?
"בדיוק כמו כאן, רק שלא מפנים זרקור לזה. עושים את זה בשקט ובצנעה ומקיימים מגוון של אירועים, פעמים רבות על אותה משבצת זמן".
אז מדוע חריש קיבלה את אור הזרקורים הלאומי?
"העצמת הסיפור וניפוחו קשורים בפוליטיקה. אנשים שמתנגדים לראש המועצה ואלינו. אלה לא בדקו את הנתונים לעומקם והרבה פעמים ההתנהלות שלהם היא מחוסר ידע".
חריש ספגה נזק תדמיתי עצום כשהנושא הגיע לתקשורת הלאומית
"הסיפור זלג למדיה שמחפשת סיפורים כאלה במיוחד בתקופה של בחירות ארציות וזה שוב שם את חריש באור הזרקורים באופן שלילי, כך שכן, נעשה נזק".
נשמעה ביקורת גם על העובדה שייצגת את חריש בתכנית הטלוויזיה 'שש' בהנחיתו של אמנון לוי במקומו של יצחק קשת
"יש נטייה לחשוב שאין לי עמוד שדרה ודעה משל עצמי. זה לא המצב. כששמעתי על הראיון אמרתי מיד שאני צריכה ללכת במקומו. ראש המועצה השתכנע שזה נכון לשלוח אותי וגם אמר לי שהוא חושב שעשיתי זאת בצורה טובה, כך שבעניין הזה היה לנו שיתוף פעולה מובהק".
את הצעת את עצמך? למה בעצם?
"כשיש לך הזדמנות לשים בפריים טיים אישה חילונית שמייצגת את העיר חריש, זה מעיד יותר מכל על אופי העיר. עד היום, יצחק קשת יצג את חריש בתקשורת, והסביר שחריש היא עיר של מגוון אוכלוסיות, אבל כשאדם חרדי אומר זאת, זה נתפש בעיני הצופים אחרת מאשר כשאשה כמוני אומרת את אותו הדבר".
"בנושא כל כך נפיץ כמו הדרת נשים, נכון היה שאני כסגנית של יצחק, אלך ואייצג את העיר. זה משרת את חריש.
"טובת העיר יותר חשובה מהטובה האישית שלי גם אם אני משלמת מחיר פוליטי מול ציבור הבוחרים שלי. בחרתי להופיע בטלוויזיה לטובת תושבי חריש העתידיים, אלה ששומעים בתקשורת על הדרת נשים וחושבים לעצמם שאין להם לאן להגיע. הלכתי לתכנית כדי להראות להם שיש להם לאן לבוא ושהכל בסדר".
ואת חושבת שההופעה שלך בתכנית הראיון השיגה את מטרתה?
"לקחנו בחשבון שזו הופעה טלוויזיונית והתנסות ראשונה עבורי ויש סיכוי שהיא לא תצליח, אבל אני מאמינה שעשיתי עבודה סבירה במיזעור הנזקים. עצם הנוכחות שלי כבר העידה על העובדה שיש כאן אוכלוסייה מעורבת, כך שאני מאמינה שהצעד היה נכון".
כישלון הסברתי
את התגובות הסוערות של תושבי חריש למהלך מייחסת גרינברג לכישלון הסברתי של סיעת הליברלים והבית היהודי. "חשבנו שאם נצא בהודעה משותפת עם הבית היהודי, זה יעזור להעביר את המסר ולו רק מהטעם ששתי הסיעות הגדולות בקואליציה עומדות מאחורי ההחלטה ונזכה לתמיכה ציבורית. בפועל, קרה ההפך. כנראה שהיינו צריכים לפרט בהודעה יותר על איך זה יראה הטקס. ציינו בהודעה רק מה יהיה – וכנראה ששם מעדנו".
איך היתה התחושה האישית שלך כנבחרת ציבור שסופגת ביקורת מקהל הבוחרים שלה?
"הרגשתי שלא משנה מה אני אומרת, חלקים מהציבור בחריש טוענים שאמרתי ההפך, וזה נעשה ממניעים לא טהורים".
"נדמה לי לפעמים שאחד התסריטים שהיה לחלק מתושבי חריש בראש הוא שהליברלים ישבו באופוזיציה ושיצחק לא יאפשר לנו לעבוד. זה רחוק מהמציאות שאני מכירה. בבחירות הכרזתי חד משמעית שאנו נשב בקואליציה עם כל מי שיבחר ונעבוד בשיתוף פעולה. אנחנו עובדים ומממשים את ההבטחות שלנו, בדיוק כפי שכתבנו במצע. ולכן אני לא מבינה את האכזבה של ציבור הבוחרים".
במסגרת הפקת הלקחים – מה היית עושה אחרת?
"עוד לא ישבתי להפקת לקחים מסודרת, עוד נגיע לזה. חשוב לי להתראיין כדי להעביר את המסר כמו שאנו רואים אותו לנכון. כמו כן, בענין השיח החברתי שמתנהל כאן, חשוב לי לצאת בקריאה לציבור ולבקש לקרוא שוב את הפוסט, להתעמק שוב בסרטון לפני הירייה במקלדת, כי מאחורי הפוסטים יש אנשים שנפגעים מהאופן בו מתנסחים".
"יש לי הרגשה שאנשים שוכחים שהם יצטרכו לראות את האנשים שהם כותבים עליהם בסופו של יום, בגן הילדים או בסופר. חייבים לשמור על שיח מכבד בעיקר כשאנו לא מסכימים".
הבחירות התקיימו רק לפני מספר חודשים ויש לכם מנדט לחמש שנים. מה התכניות להמשך?
"הריצה שלנו היא ריצה לטווח ארוך וזה אכן המשבר הראשון שאנו מתמודדים איתו. במידה מסוימת זה משבר מתגלגל בגלל קונספציה מוטעית מיסודה בציבור לפיה אנחנו בכיס של מישהו. זה ממש לא המצב. טקס יום הזיכרון מוכיח עד כמה אנו משפיעים. זה שינוי מדיניות שבא מאיתנו".
לסיכום, מהו המסר העיקרי שלך לתושבי חריש?
"ראשית, חשוב לי להדגיש כי ההחלטה על קיום טקס ממלכתי וטקס אלטרנטיבי היא נכונה ומשרתת לטווח הארוך מדיניות בריאה של קיום טקסי זיכרון כמו בכל הארץ".
"שנית, חשוב שהציבור יבין שהליברלים הם לא בובה על חוט. אנחנו סיעה עצמאית, אנחנו נאמנים לדרך שלנו ואנחנו לא עושי דברו של אף אחד. שיתוף הפעולה שלנו עם יצחק קשת נשען על אמת מידה של יכולת להתחבר. ואם זה לא היה כך, אז לא היינו שם".