חשבון הארנונה של טל בקר וחני קיסוס יחד עם תושבים נוספים התייקר במאות שקלים. בירור מול מחלקת הגבייה מגלה כי הסיבה היא מדידה חוזרת על ידי מודד מוסמך, אולם לא נמסרו לפונים פירוט התחשיב החדש או תשריט הדירה. עיריית חריש: "מדידות ארנונה מבוצעות באופן שוטף כחלק מתוכנית העבודה של מחלקת הגבייה וכמו בכל רשות מקומית אחרת"
טל בקר, תושב רחוב תמר, גילה החודש כי בחשבון הארנונה, גודל הנכס עליו הוא משלם ארנונה צמח מ- 117.5 מ"ר ל- 147.29 מ"ר. הפרש של 29.79 מ"ר הנובע מעדכון מדידה. כך התייקר החשבון הדו-חודשי שלו ב- 140 שקלים מ- 953 שקלים ל- 1,191.

בקר מתגורר בדירה למעלה משנתיים. למיטב ידיעתו, לא שונה דבר בהרכב השטחים הציבוריים של הבניין במהלך זמן זה וגם לא חל שינוי בשטח דירתו הפרטית.
בקר פנה למבקר העירייה על מנת להבין מה גרם לעלייה המשמעותית ומהם אותם שטחים שצורפו לדירתו. מבקר העירייה השיב לו כי המדידה המחודשת נעשתה על ידי מודד מוסמך ובמידה ויש לו השגות על כך עליו לפתוח פניה באמצעות נוהל השגות דרך אתר האינטרנט של עיריית חריש. "אני מתכוון לדרוש מהמועצה להסביר לי כיצד חושבו השטחים. אצלי בדירה לא ביקר אף אחד. אני לא יודע מאיפה הם קיבלו את המידות הללו. לא השתנה דבר בבניין".
חוסר שקיפות, אין יידוע
גם עו"ד חני קיסוס, המתגוררת ברחוב תמר הופתעה לגלות שחשבון הארנונה הדו חודשי שלה התייקר בכ-160 שקלים. עד לחודש האחרון חוייבה חני על שטח של 115 מ"ר וכעת, בעקבות עדכון המדידות שונה השטח למיסוי ל- 136 מ"ר.

בבירור שערכה קיסוס מול מחלקת הגבייה נמסר לה כי מדובר על מדידות שבוצעו בשנת 2019 אך רק כעת עודכנו במערכת הגבייה. עוד הובהר כי העדכון הוא אך ורק על השטחים המשותפים בהם מתחלקים באופן שווה בעלי כלל הדירות בבניין. "ביקשתי שיציגו בפני את המדידות המעודכנות והבטיחו לשלוח לי אותן אך מאז עבר חלף חודש ולא קיבלתי אף מסמך".
"הכי מפריע לי חוסר השקיפות", מדגישה קיסוס. "אני רוצה לדעת כיצד בוצע התחשיב ומה נוסף לשקלול השטחים, הכל מתקבל בהפתעה ללא הכנה מוקדמת וללא יידוע התושבים. זה הגיוני שנוספו לי לדירה 20 מטרים רבועים ואני לא יודעת מדוע?"
מדידות ראשוניות שגויות
מה גרם לשינוי המשמעותי בגודל השטחים החייבים בארנונה? "לעיתים המדידות הראשוניות הן שגויות. ישנם מקרים בהם יש מחסנים שלא משויכים לדירה, או שטחים מקורים אשר לא מחושבים כראוי", כך הסבירה נציגת אגף הגבייה של העירייה ל-ש', תושב רחוב גפן, שחשבונו הדו חודשי התייקר ב- 104 שקלים. ש' ביקש להבין מה השתנה בחיוב הארנונה שלו, אך הנציגה במוקד לא ידעה לפרט ואף סירבה לאפשר לו לשוחח עם מנהל אגף הגבייה. לבקשתו, הבטיחה הנציגה לשלוח לו פירוט של התשריטים המחודשים.

ש' אינו מתכוון להשלים עם המידות המעודכנות ומתכנן, יחד עם בעלי דירות נוספות בשכונה, להזמין מודד עצמאי שיבצע מדידות אקראיות במספר בניינים ויוודא שהחישובים אכן מדויקים. "אני שמח שהבית שלי גדל, כעת יש לי יותר מקום", מציין ש' בסרקזם. "אך מדוע לא מעדכנים אותנו מראש על כך ואנו מגלים את זה רק בחיוב?"
פערים שמתגלים במדידה חוזרת
על פי הנחיות משרד הפנים נדרשות הרשויות המקומיות לבצע מדידה לצרכי ארנונה של כל הנכסים ביישוב מעת לעת. מדידת הנכסים מטרתה להבטיח גביית תשלום מס התואם למצב בפועל ולהביא לשוויון ולחלוקת נטל צודקת בין התושבים. בהתאם לסעיף 159 לצו המועצות המקומיות, רשאי מי שהוסמך לכך להיכנס בכל עת סבירה לנכסים ולערוך בהם בדיקות ומדידות.
בסקרי נכסים ישנם מקרים שמובילים להגדלת השטח החייב במס, גם אם לא חל שינוי בדירה. לדוגמה, פער בין נתוני המדידה שמסר הקבלן למועצה לבין שיטת החישוב הקבועה בצו הארנונה המקומי. נתוני המטראז' הראשונים שמסר הקבלן למחלקת הגבייה מבוססים על תחשיב תואם לדיני התכנון והבניה בעוד שיטת המדידה המונהגת בחריש הינה שיטת מדידה ברוטו-ברוטו, הכוללת את כל שטח הבניין לרבות, קירות חיצוניים ופנימיים של הנכס ושטחים משותפים.
סיבה נוספת אפשרית היא גילוי שטחים (מחסנים, חניות מקורות, מרתפים וכדומה) אשר בהתאם לצו הארנונה אמורים להיות מחויבים, אך פרטיהם לא צורפו בתחשיב שמסר הקבלן או לא היו ידועים עד כה למועצה.
להגיש השגה על שומת הארנונה
עם גילוי פערים אלה ושינוי החיוב בחשבון הארנונה, נוהגות רשויות שונות בארץ להעביר לתושביהן לאחר ביצוע המדידה ועיבוד התוצרים, הודעת שומה ותשריט מעודכן של הנכס הכולל פירוט מדויק של כל השטחים החייבים בארנונה וסיווגם. כאמור, התושבים עימם שוחחנו ציינו כי לא עודכנו על השינויים שהוכנסו בתחשיב הארנונה שלהם.
חשוב לדעת כי תושבים רשאים להגיש השגה על שומת הארנונה בפני מינהל הארנונה בתוך 90 יום מקבלת הודעת השומה. הרואה עצמו מקופח בתשובת מינהל הארנונה על השגתו, רשאי תוך 30 ימים מיום שנמסרה לו התשובה, לערער עליה בפני ועדת הערר המקומית.
תגובת עיריית חריש: "מדידות ארנונה מבוצעות באופן שוטף כחלק מתוכנית העבודה של מחלקת הגבייה וכמו בכל רשות מקומית אחרת. נתוני שטחי הדירות עצמן קיימים בידי העירייה, והמדידות הן בדרך כלל של השטחים המשותפים בבניין. אין צורך בכניסת המודדים לדירות, למעט במקרים שבהם דייר מגיש ערעור על תוצאות המדידה. במקרים כאלו מתבצעת מדידה בתוך הדירה בתיאום עם הדייר בלבד".