בדרך לקלפי: חלקם חברים באותה סיעה בחריש אך תומכים במפלגות שונות בפוליטיקה הארצית. אחדים פעילים ותומכים נלהבים בקמפיין המפלגתי ובטוחים שהתמיכה שלהם תשתלם בעתיד, ותקדם את טובת העיר חריש. כך ממוקמים חברי המועצה של חריש על המפה הפוליטית הארצית
בשבוע הבא יגיע עם ישראל לקלפי, זו הפעם הרביעית בשנתיים האחרונות. מערכת הבחירות הנוספת מעידה על החלשותה של הדמוקרטיה הישראלית ועל חוסר היכולת לכונן משטר יציב וממשלה מתפקדת. המצב הנוכחי משפיע על כל אחד ואחת מתושבי ישראל ופוגע ישירות גם בהתפתחות העיר חריש. העיר שנולדה לפני שנים אחדות בלבד, משוועת להחלטת ממשלה חדשה שתעניק לה תקציב מחודש לצמיחה הנמרצת, החלטה שמתעכבת זמן ממושך.
מעבר להחלטת ממשלה חדשה, זקוקה חריש לעזרה משמעותית בפיתוח תחבורה ציבורית, תשתיות כבישים, אזורי תעסוקה, אזורי מסחר ותעשייה מניבים והתייחסות ייחודית לעיר החדשה ולצרכיה. כל אלה תלויים בפעילות תקינה ויציבה לאורך זמן של משרדי הממשלה השונים, וכן באישורו של תקציב המדינה.
בבחירות המקומיות 2018 בה נבחרו חברי המועצה המכהנים כיום, היו רוב חברי המועצה מזוהים מפלגתית עם מפלגות ארציות, אולם התהפוכות הפוליטיות גרמו לשינויים בשיוך הפוליטי ובזיקה הבין מפלגתית.
בית טב לחריש: בין בנט לסמוטריץ'
יוחאי פרג'י, שלמה קליין ויוסי גולדמן, חברי סיעת 'בית טב לחריש', נבחרו למועצת העיר כשהם משוייכים למפלגת הבית היהודי, בראשות נפתלי בנט. מאז עברה המפלגה מספר תמורות ושינויים הבאים לידי ביטוי כיום גם בקרב נציגי הסיעה המקומיים. בעוד פרג'י וגולדמן ממשיכים לתמוך בבנט ומפלגת ימינה, בחר שלמה קליין להתייצב לצידו של בצלאל סמוטריץ' ומפלגת הציונות הדתית.
"ימינה היא נבחרת של ביצועיסטים והקשר האישי שלנו איתם שם את חריש במרכז. הם מוכיחים את זה בפועל. הם היו פה לא פעם ולא פעמיים בסיורים בעיר ומעודכנים באופן קבוע על הנעשה בעיר", מסביר גולדמן את המשך התמיכה שלו במפלגה. "קיימנו אין ספור שיחות עם חברי ימינה ועם חברת הכנסת איילת שקד בפרט בחודשים האחרונים. שמחנו על הזמינות הגבוהה שלהם עבורנו, גם במהלך ישיבות ממשלה. הם סייעו לנו לפתור בעיות ולקדם תהליכים עבור חריש".
"סמוטריץ' טוב לחריש"
קליין הוא מאמין גדול בבצלאל סמוטריץ'. הוא גם מסביר מדוע: "משרד התחבורה התעלם במשך שנים מחריש, עד שניטע בי הרושם שחריש מצויה בתחתית סדר העדיפויות שלו. הפגיעה בעיר הייתה עצומה. גם בשלב התכנוני של העיר, וגם שכבר גרו בה 10,000 תושבים ויותר, משרד התחבורה לתפישתי, פשוט הפקיר את חריש", מבקר בחריפות קליין.
לדבריו, רגע התפנית הגיע בעת שהתמנה בצלאל סמוטריץ' לשר התחבורה. "אחת המשימות הראשונות שביצע סמוטריץ' כשר התחבורה היתה לנסות ולצמצם פערים בנוגע לעיר חריש. הוא נתן לעיר חריש קדימות על פני פרוייקטים אחרים והכניס את העיר לתוכניות העבודה ולביצוע. סמוטריץ' פעל לשינוי תוואי הרכבת ולקידום ההחלטה שתהיה תחנת רכבת בחריש.
"בנוסף, כשר התחבורה הוא קידם את כביש 611, כביש הכניסה הדרומית לחריש, שיאפשר שיחרור צוואר הבקבוק הקיים כיום בדמות כביש כניסה יחיד לעיר ועם אופציה לחיבור לכביש 6. כל הדברים האלה בעבודה ובשנים הקרובות אנחנו נראה תוצאות". קליין מאמין כי "סמוטריץ' חזק זה טוב לעיר חריש וטוב לתושביה".
האם העובדה כי חברי אותה סיעה מקומית תומכים במפלגות שונות יוצרים חיכוכים או מתחים פנימיים בסיעה? גולדמן סבור שלא: "העובדה שיוחאי ואני תומכים ב'ימינה' ושלמה תומך ב'ציונות הדתית' היא יתרון. תמיכתה של הסיעה המקומית בשתי מפלגות שונות בממשלה העתידה לקום, משרישה ומחזקת את הכוח שלנו יחד ומעניקה לתושבי חריש, ובפרט לציבור הדתי-לאומי בעיר, מענה מלא. אני שמח שחברי מליאה נוספים נכנסו לפעילות ושיתופי פעולה עם מפלגות ארציות".
עידית ינטוב: "אין בינינו משחקי אגו פוליטיים"
עידית ינטוב, מספר 2 ברשימתו של יצחק קשת המזוהה עם הליכוד, משוייכת פוליטית ל'ישראל ביתנו' עוד בתקופה בה צעדו המפלגות בדרך פוליטית משותפת. בפוליטיקה הארצית נפער קרע בין בנימין נתניהו לאביגדור ליברמן, אך בזירה המקומית, מערכת היחסים בין קשת וינטוב לא הושפעה. "עתידה של חריש חשוב לנו מכל, גם לי וגם ליצחק, אין בינינו משחקי אגו פוליטיים, יש מטרה אחת משותפת וזה יוצר שיתוף פעולה נפלא", מסבירה ינטוב.
עם זאת, היא בטוחה שפעילותה הפוליטית תורמת ישירות להצלחת חריש בעתיד. "המפלגה היחידה שהמצע שלה תואם ב-100% לצרכים של חריש זאת ישראל ביתנו", פוסקת ינטוב ומוסיפה: "יש שיתהו כיצד מפלגה שמתהדרת בסלוגן 'סוף לשלטון החרדים' יכולה להתאים לכלל האוכלוסייה של חריש הפלורליסטית. זו העת להבהיר, ישראל ביתנו אינה נגד דת או נגד יהדות. ההיפך הוא הנכון. היא בעד הציבור החרדי, בעד שילמדו מקצועות ליבה, בעד שילובם בשוק העבודה ויהיו ככלל האזרחים מהשורה.
בנוסף, זו מפלגה שחרטה על דגלה, להחזיר את הזכויות לרשויות המקומיות ויכולת ההחלטה בנושאי העסקים בשבת, תחבורה ציבורית בשבת ואפילו ההחלטות בנושא פתיחה וסגירה של מערכות החינוך בזמן פנדמיה. במפלגת ישראל ביתנו מאמינים שהרשויות הרבה יותר מעודכנות בצרכי התושבים ושהרשויות מכירות את האוכלוסייה הרבה יותר מקרוב מאשר משרדי הממשלה.
עוד מציינת ינטוב כי "המפלגה מבינה כמה האוצר והתקציב המדיני חשובים בעת הזאת וכמשתמע מכך – החלטת הממשלה לחריש. בביקורו בחריש לפני כשבוע, התייחס אביגדור ליברמן לסוגיית אזורי התעסוקה והבהיר שזה הדבר הראשון שהממשלה החדשה צריכה לדאוג לו בחריש, יחד עם כבישי הגישה אל האזורים האלו".
"ראויה לציון גם פעילותו של חבר הכנסת אלכס קושניר שליווה אותי בניסוח הסכם חוק השבת והיה שותפי הנאמן לבניית הבסיס לקליטת עלייה מיטבית בחריש עוד בתחילת דרכי בשנת 2017. בחודשים האחרונים הצטרף ח"כ קושניר למחאה הרכובה של הפורום החילוני בחריש כחלק מתמיכתו בהחזרת המרחב הציבורי של חריש לקדמותו".
יצחק קשת: "ראש הממשלה הוא שותף אמת של חריש"
יצחק קשת הוא איש 'ליכוד' וותיק ומנהל מערך קשרים עם חברי הכנסת ושרים מטעם סיעת הליכוד המצויים, בשמונה השנים האחרונות של כהונתו, בצמתים המרכזיים של מוקדי הכוח השלטוניים.
על הפיצול בין גדעון סער ובנימין נתניהו הגיב קשת בינואר 2021 וציין את בחירתו: "אנחנו נשארים נאמנים לדרכנו. מי שתרם הרבה לחריש זה ביבי. אני לא פוסל את סער, אבל רק ביום שאחרי ביבי". עוד ציין קשת: "יש לי ולסער ידידות קרובה, הוא הראשון שהתקשר אלי מהממשלה לאחר שהותקפתי בבית שלי. אנחנו קרובים, אנחנו מדברים".
קשת גם מפרט את תרומתו של נתניהו לחריש: "חריש הוקמה בתקופת שלטונו של ראש הממשלה ובתמיכתו הישירה. ראש הממשלה הוא שותף אמת של חריש, התפתחותה חשובה לו באופן אישי, ולמעשה את חריש הקמנו ביחד איתו. הקשר ההדוק שלי איתו, קשר של ראש עיר עם ראש ממשלה, תורם תרומה מכרעת להתפתחותה של חריש. זו הסיבה שמוזרמים לכאן תקציבים ממשלתיים רבים, ואין לי ספק שביחד איתו נוכל לקדם החלטת ממשלה נוספת לחריש". בטקס חנוכת שכונת בצוותא שנערך במעמד ראש הממשלה חזר קשת על בקשתו פעם נוספת.
שלמה פרץ: בעקבות גדולי הדור של ש"ס
סיעת היחיד של פרץ קשורה בעבותות לתנועת ש"ס הארצית, לגדולי הדור ולמנהיגיה הרוחניים והפוליטיים. פרץ מאמין כי המשך תמיכה מקומית בש"ס הארצית והמשך אחיזתם של חבריה בתפקידי מפתח בממשלה, עשויים לסייע לקידום צרכיה של חריש גם בזכות הקשר הקרוב והרציף שלו עם נציגיה בממשלה ובכנסת. בראיון לחריש סיטי שהתפרסם בספטמבר 2020, הזכיר פרץ את יחסיו הקרובים עם יואב בן צור, סגן שר הפנים, הפריפריה, נגב וגליל: "סגן שר הפנים ואני נמצאים ביחסי חברות קרובים, כך שיש לי ערוץ ישיר למשרד הפנים ואני נמצא עימם בקשר רציף כדי לעזור לעיר בנושא ההחלטה המחודשת ובנושא קידום ועדת הגבולות". עוד הוסיף פרץ כי החיבור החזק למוקדי ההשפעה של ש"ס בממשלה מאפשרת לו לפעול להשגת תקציבים לחינוך, להסעות אל מוסדות מחוץ לעיר עבור כלל האוכלוסיה ולתקצוב בניית בתי כנסת נוספים. “אני נלחם שחריש תישאר בהגדרה של פריפריה חברתית בכל נושא המכרזים. כל עוד אנו עיר בהקמה שזקוקה לעזרת המדינה", ציין פרץ.
שני גרינברג: "אנשים חרוצים שמהווים עבורי כתובת בכל תחום ותחום"
מפלגת הליברלים בחריש היא המפלגה היחידה במועצה שהחלה את דרכה הפוליטית כסיעה עצמאית שאינה מקושרת למפלגה ארצית. עם זאת, בסבב הבחירות הקודם בחרה שני גרינברג, יו"ר סיעת הליברלים לתמוך פומבית במפלגת כחול לבן. היא גם ציינה שחבירה של סיעת הליברלים למפלגה ארצית מביאה איתה יתרונות משמעותיים לקידום מטרות הסיעה.
כיום, גרינברג היא היחידה מבין שלושת חברי הסיעה שמזוהה רשמית עם יאיר לפיד ומפלגת יש עתיד. היא גם קיבלה מלפיד רוח גבית לאחר אישור חוק פתיחת עסקים וסגירתם במועצת העיר. לפיד ציין: "כך בדיוק צריך להתנהל הדיאלוג בין דתיים לחילונים גם ברמת המדינה. כל הכבוד לחריש".
גרינברג מאמינה שמפלגת יש עתיד תעזור לחריש לפתור בעיות אסטרטגיות ארוכות טווח: "חריש מושפעת עמוקות מהמדינה שהיא חיה בה, ורק בתקופה האחרונה קיבלנו שוב הוכחה לכך שהחלטות שרירותיות וחסרות היגיון של הממשלה יכולות לעצור את שגרת חיינו. בתקופה הקצרה שאני חלק מ'יש עתיד' גיליתי קבוצה מדהימה של אנשים חרוצים שמהווים עבורי כתובת בכל תחום ותחום. חריש נבנתה ללא התייחסות לתחומי התחבורה והתעסוקה, אם נושאים אלו לא יטופלו הם יפגעו קשות ביכולתה של העיר להצליח. קיימתי מספר פגישות עבודה עם בכירים במפלגה שהציעו הצעות אופרטיביות לטיפול בבעיות האלו, מתוך הבנה שכסף שלא יושקע בתיקון הבעיה היום יעלה למדינה הרבה יותר בהמשך, כמו למשל מתן פטורים ותמריצים ליזמים לפיתוח תעסוקה בעיר. אלו הטבות שעד היום לא הצלחנו לקבל מהממשלה הנוכחית, שעסוקה בקידום דברים שעליהם גוזרים סרטים ולא בתכנון אסטרטגי וארוך טווח.
ההצבעה בקלפי בבחירות לאומיות צריכה להיות בראש ובראשונה מונעת משיקולים לאומיים והמפלגה שלנו תפעל למען האינטרס הציבורי הרחב בצורה אחראית כפי שמצופה ממפלגת שלטון'", מסכמת גרינברג.
חבריה לסיעה של גרינברג, חברי המועצה גיל פישר ופרח קוזחי, אינם מזוהים פוליטית עם אף מפלגה ארצית. "אני מעדיף להשקיע את כל זמני בחריש", ציין חבר המועצה פישר והוסיף באותה נשימה: "עם זאת, תמיכה פוליטית במפלגה ארצית היא מהלך נכון לעשות. הבעת תמיכה וניהול המטה של מפלגה עשוים לסייע לדרוש ממנה בהמשך הישגים למען חריש". פישר סיכם כי "אני לא תומך ב'יש עתיד' אך בהחלט תומך בעשייתה של גרינברג, יו"ר הסיעה שלי, למען מפלגה כלשהי".