יסכה טרבלסי ונתנאל סמואל הגישו ערעור על שיבוץ ילדיהם לגנים בשנה הקרובה. הקושי והתסכול שהשניים חווים משקף, לטענתם, תחושות של מאות הורים. "חריש מנסה למתג עצמה כעיר של חינוך. בפועל, החינוך יגרום למשפחות לעזוב את העיר"
בסוף היום (ה') תיסגר בפני תושבי חריש האפשרות להגיש בקשת ערעור על שיבוץ ילדיהם לגני הילדים בשנת תשפ"א. על פי נתוני המועצה, כ-300 הורים הגישו בקשת ערעור, כ-12% מסך ילדי הגנים בשנת הלימודים הבאה (נכון ליום ד' ה-3/6/20). עוד צוין כי כ-100 הורים ויתרו על גנים ייעודיים בהם הצהרון פועל עד השעה 17:00 לטובת השארת הילדים במסגרת חינוכית מוכרת. חוסר שביעות רצון ההורים מהחלטות מחלקת החינוך בעיריית חריש בולט. הביקורת אף התעצמה לאחר שענת אלבז מנהלת מחלקת הגנים, הסבירה בראיון ל"חריש 24", על מערך השיקולים שהנחה אותה בעבודתה.
חוסר מענה מספק ומסודר לצהרונים
אחת הטענות המרכזיות שציינו רבים, היא חוסר מענה מספק ומסודר לצהרונים עד השעה 17:00. כזכור, לפני מספר חודשים הודיעה העירייה שבשנת הלימודים הקרובה יפעלו הצהרונים עד השעה 16:00 בלבד. הצעקה שקמה סביב ההודעה החד-צדדית גרמה לעירייה לשקול את צעדיה ולפרסם החלטה עדכנית, לפיה, צהרונים יתקיימו עד השעה 17:00 רק במקרים בהם יהיה רוב של ילדי גן, 22 ילדים לשיטתם.
"זו תעודת עניות לעירייה שמאה הורים מוותרים על צהרון נדרש"
עוד ציינה העירייה כי הורים שמבקשים לרשום את ילדיהם לצהרון עד השעה 17:00 יצטרכו לבחור, במקרה של מיעוט מבקשים בגן, אם להותיר את ילדיהם בגן המוכר או להעבירו לגן ייעודי עם צוות חינוכי חדש ועם ילדים חדשים, תמורת שעה נוספת אחת ביום.
על פי נתונים שפורסמו 10 גנים ייעודיים בלבד יפעלו בשנה הקרובה עד השעה 17 ויתנו מענה לכ-300 ילדים ולהוריהם.
400 הורים הגישו בקשות לצהרון עד השעה 17:00 אולם 25% מתוכם ויתרו והעדיפו להשאיר את הילד במסגרת מוכרת ובטוחה יותר מבחינתם. "זו תעודת עניות לעירייה שמאה הורים מוותרים על צהרון נדרש", כתב אחד ההורים. "הם ניסו לעשות הכל כדי להקשות עלינו ולא לעזור לנו", הוסיפה אם אחרת.
יש צהרון, אין נגישות
ביקורת נשמעה גם מצד הורים שלא ויתרו על הצהרון הנדרש. רבים מהם זכו בשיבוץ לגן ייעודי בשכונה המרוחקת ממקום מגוריהם. יסכה טרבלסי היא אחת מהם. בתה של טרבלסי המתגוררת בחורש, לומדת בגן לוטם ברחוב שקד ושובצה בעקבות הבקשה לצהרון לגן בשכונת מעו"ף.
"לפני שלושה שבועות יצרה איתי קשר מחלקת החינוך. הסבירו לי שכיוון שביקשתי גן עם צהרון עד השעה 17:00, הבת שלי תעבור לגן אחר. שאלתי האם הגן יהיה בשכונת החורש ונעניתי בחיוב. בפועל קיבלנו שיבוץ לשתי הבנות לגן בשכונת מעו"ף", אומרת טרבלסי. "יש לי בעל נכה שאינו יכול ללכת מרחקים ארוכים ויש לנו רכב אחד כך שבימים שאני אהיה בעבודה עם הרכב הוא לא יוכל לאסוף רגלית את הבנות ממעו"ף. גם בייביסיטר שאוספת את הבנות יומיים בשבוע אינה יכולה להגיע למעו"ף כיוון שהיא לא ניידת ואין תחבורה ציבורית זמינה לשכונה. בדקתי את רשימת הגנים שפורסמה וראיתי שאין בשכונת החורש גני ממ"ד עד השעה 17:00. חשבתי אפילו להעביר את הבנות לגן תורני, אך גם גן כזה אינו פועל בשכונה עד 17:00. בקיצור, אנחנו ממש לא יודעים מה לעשות".
פתרונות זמניים ופתרונות הוגנים
על פי חוק רשאית עיריית חריש לשבץ ילדים בגני ילדים המצויים במרחק של עד שני קילומטר מכתובת המגורים. "אני לא מבינה את ההיגיון", מציינת טרבלסי. "חריש היא עיר שלא מספקת עבודה לתושבים ולא מספקת תחבורה ציבורית. האוכלוסייה כאן אינה שייכת למעמד סוציו-אקונומי-גבוה ורוב המשפחות אינן מחזיקות בשתי מכוניות. מדוע העירייה לא בחרה בפתרונות כמו מבנים יבילים זמניים עבור הילדים, מדוע לא לספק פתרונות של גנים קרובים? קריטריון המרחק הוא קריטי עבור רבים, מישהו כנראה לא הבין את זה". פתרונות זמניים, כמו שמציעה טרבלסי, הם מקור נוסף לבעיות עמן מתמודדת מערכת החינוך בחריש.
דוגמה בולטת היא מבני המעונות ברחוב שקד, ששימשו בשנתיים האחרונות כפיתרון זמני לגני ממ"ד בשכונת החורש. הסבריה של אלבז כי מתחם הגנים ברחוב שקד מתפנה לטובת ייעודו המקורי וישמש עבור מעונות יום בשכונה, לא הפיגו את כעסיהם של ההורים הטוענים, שעל אף האילוץ, יכולה היתה המועצה למצוא פתרון הוגן יותר.
התעלמות מגני ממ"ד בשכונת החורש
מרבית הכעס ניזון מהעובדה, כי ברביעיית הגנים הנבנית כיום בסמוך למתחם המתפנה, לא יפעלו כלל גנים ממלכתיים-דתיים בתשפ"א. זאת, לדברי ההורים, בניגוד להבטחות קודמות שנמסרו להם. "במקום זאת, בחרו למקם שם את גני רבי חייא וגנים ממלכתיים בלבד והותירו את זרם חינוך הממ"ד ללא מענה. יש אוכלוסייה שלמה שפוזרה ברחבי העיר". מסביר, נתנאל סמואל, תושב השכונה. "לפחות 20 משפחות נשלחו לשכונת הפרחים והמעו"ף", מונה סמואל.
גם ההצהרה של אלבז, כי מתחם המעונות בשקד הוא היחיד שפונה מהשכונה מעוררת תרעומת: "הטענה כי פורקו אך ורק גנים ששהו במתחם זמני פשוט לא נכונה. גן תפוז נמצא במבנה קבוע ולמרות זאת מעבירים אותו", ציין אחד ההורים. בדיקה באתר העירייה מגלה כי בשנת תשפ"א יצטמצם מספר גני הממ"ד בשכונת החורש משמונה לשישה בלבד.
ראייה כוללנית מדי
סמואל מציין כי בשיחה שניהל עם מחלקת החינוך הוסבר לו כי בפריסת הגנים ברחבי העיר, לא נערכה אבחנה בין ממ"ד, ממ"ד תורני או ממ"ד רבי חייא. "נאמר לי שכל הגנים הם תחת הזרם של ממלכתי דתי. זו ראייה כוללנית מדי. חריש מנסה למתג עצמה כעיר של חינוך ורוצה למשוך אנשים בזכות מערכת החינוך. בפועל, החינוך יגרום למשפחות לעזוב את העיר", מציין סמואל באכזבה.
"למי שגר ברחוב אורן – אין גינת משחקים, אין בית כנסת, אין בית ספר, אין חנויות ועכשיו גם לא יהיו גני ילדים. אין פה כלום", מציין סמואל בכאב ומסכם: "רחוב אורן הוא רחוב בו מתגוררות משפחות רבות המשתייכות לזרם הממלכתי-דתי והתחושה היא שמנסים לגרש אותנו מכאן".
טרבלסי, שבנותיה שובצו במעו"ף, מודה שהתלבטה אם לערער. לדבריה, גם ויתור על הצהרון במעו"ף כבר לא יעזור. גן לוטם בו למדה בתה פונה משכונת החורש ועבר לשכונת הפרחים. "הגשתי ערעור בלית ברירה וביקשתי להירשם לגני רבי חייא בשכונת החורש. הם פועלים עד השעה 16:00 אבל הם הכי קרובים אלינו. השאירו אותנו ממש חסרי אונים", היא מסכמת.
יוחאי פרג'י, חבר המועצה, יו"ר סיעת הבית היהודי ואחראי על תחום החינוך מסר בתגובה ל'חריש 24' כי חברי הסיעה אכן נדרשו לנושא התלונות על השיבוצים וכי הנושא בבחינה ובטיפול בימים אלו. עוד הוסיף פרג'י כי "לאחר שינעל חלון הערעורים כלל המקרים יטופלו".
גם סיעת הליברלים הגיבה לתלונות על הצהרונים: "תלונה שעליה אנחנו לא עוברים לסדר היום היא שהורים שביקשו צהרון עד 17:00 שובצו לגן שבו יש צהרון עד 16:00. במידה ואכן מדובר בתופעה רוחבית, זה אומר ששובצו מעט מדי גנים עד השעה 17:00 וזה גרם לפגיעה נוספת בפריסה הגיאוגרפית שלהם. אנחנו דורשים לבצע בדיקה מעמיקה ובסיומה, במידה ויעלה שהטענות אכן נכונות, לבצע שינויים מרחיקי לכת בשיבוצים, כולל תוספת גנים עד 17:00 ושינוי הפריסה הגיאוגרפית בהתאם".
תגובת עיריית חריש: "כ-2,400 ילדים נרשמו לגני הילדים לשנת הלימודים הבאה וצפויים להירשם עוד כ-400 ילדים שיגיעו לחריש במהלך הקיץ. מדובר בגידול של כ-1,000 ילדים ביחס לשנת הלימודים הנוכחית. העירייה תפתח 23 גני ילדים חדשים, ובסך הכל יפעלו 84 גני ילדים בחריש בשנת הלימודים הבאה.
מלאכת השיבוץ המורכבת והמסובכת, שהושקעו בה הרבה מאוד מחשבה ומאמץ, נעשתה על פי קריטריונים מקצועיים ושוויוניים: העירייה הקפידה שלא להעביר ילדים מגן אחד או אשכול גנים אחד לאחר, למעט במקרים שבהם ההורים ביקשו, העירייה הקפידה לשבץ אחים באותו אשכול גנים וגם השתדלה לשבץ ילדים כמה שיותר קרוב לבתים, לא תמיד זה התאפשר כי אין גן ליד כל בניין. ברוב המקרים הצלחנו.
בעניין הצהרונים: רק 488 הורים – 20% בלבד – ביקשו גן עם צהרון עד השעה 17:00. יותר מ-100 מתוכם ויתרו בסופו של דבר והודיעו שהם מעדיפים להישאר בגן הנוכחי עד השעה 16:00. כל השאר קיבלו את מבוקשם. עקרונית, אין הורה שביקש להירשם לגן עם צהרון עד השעה 17:00 ולא קיבל. כמובן שייתכן שהיו טעויות בודדות. על סמך הניסיון שלנו משנים קודמות אנחנו יודעים לומר שאנחנו מצליחים לקבל כמעט את כל הערעורים ולהתחשב בכל ההורים".