הדיירים הסמוכים אליו כועסים, קק"ל וכיבוי אש לא עורבו בתהליך ההקמה. פארק המנגלים בחריש הפך במהרה מבשורה מבטיחה לנושא מעורר מחלוקת
עוד בטרם ניצת גפרור אחד במתחם המנגלים ברחוב אורן, שהקמתו הסתיימה לפני שבוע, ותלונות ותהיות רבות כבר הופנו כלפי המועצה על בחירתה להקים, דווקא שם, את פארק ה'על האש' הראשון של חריש.
"המחווה הזו עבור תושבי חריש היא מחווה נפלאה אך נעשתה טעות חמורה בבחירת המיקום של הפארק. זה פשוט נורא מה שיהיה כאן", חוזה מורן שמעוני, דיירת אורן 8, הבניין הקרוב ביותר לפארק. "בקיץ האחרון היתה ביער שריפה גדולה וכל העשן הגיע לבתים שלנו. הצתה הכי קטנה וכל היער הזה יכול לעלות שוב באש", מוסיפה שמעוני.

"זה הדבר הכי מפחיד שיכול להיות. טיפת רוח וכל היער הזה בוער", מחזק את דבריה יוסי ארביב, דייר אורן 10, שדירתו מצויה בקו הראשון לחורש.
מורן ויוסי מלינים גם על העובדה שהקמת הפארק לא לוותה בשיתוף ויידוע תושבי הרחוב: "העירייה והוועדה לתכנון ובנייה, מקפידות ליידע לגבי כל בנייה בעיר, בשילוט המסביר מה צפוי להיבנות בכל תא שטח. במקרה הנוכחי הקמת הפארק לא הוזכרה בשום צורה", מדגיש ארביב.
"אני חושבת שמן הראוי היה ליידע את ועדי הבניינים, לשתף ולשמוע את דעת התושבים הסמוכים לפארק. ישנם דיירים שבשל הקמת הפארק מול ביתם, חושבים למכור את דירתם ולעזוב. זה עצוב מאוד", משתפת שמעוני. ארביב משתף גם בחששותיו מהפיכתו של האזור הירוק והפסטורלי למטרד רעש בלילות, אתר התכנסות של צעירים וסיוט לדיירים. "יש את היער המוקצה לפארק העירוני. מדוע לא בחרו למקם את זה שם"? תוהה ארביב.
"החלופה המתאימה ביותר"
חששות התושבים מתגברים עוד יותר בשל ההבנה כי מערך כיבוי אש ראוי טרם פועל בחריש והמענה לדליקות בחריש ניתן על ידי כוחות כיבוי חיצוניים בלבד. מבדיקה בשטח עולה, כי המרחק בין מתחם המנגלים לבניין הסמוכים הוא בין 80 ל- 100 מטרים.

מה היו השיקולים שהנחו את מקבלי ההחלטות בבחירת המיקום הנוכחי? שני גרינברג, חברת המועצה ומי שקידמה את הרעיון, מפרטת: "השיקולים בבחירת מקום לפארק מנגלים היו מיקום בתוך תחומי העיר ובעל נגישות לכלי רכב, מרחק רחוק ככל הניתן מבתי מגורים ועדיפות לנקודה על השביל ההיקפי, מתוך מגמה לחבר את הטבע שסובב את חריש אל העיר".
האם נבחנה כחלופה האפשרות להקצות שטח לפארק מנגלים באזור המיועד לפארק העירוני, בין שכונות החורש והפרחים?
"נבחנו הרבה חלופות, זו (הנוכחית) נמצאה כחלופה המתאימה ביותר", השיבה גרינברג.
אין צורך ברישיון להקמת פארק מנגלים
מתחם המנגלים החדש של חריש נבנה בהובלת אגף תחזוקה ולוגיסטיקה של המועצה בפתחו של החורש הדרומי לעיר והוסדרו בו נקודות להבערת אש, שולחנות פיקניקים, פחי אשפה וברזיות. מאות מטרים משם בערו בחודשי הקיץ שטחי חורש גדולים מדליקות שונות שפרצו והצריכו התערבות של כוחות כיבוי קרקעיים ואוויריים.

האם תהליך בחירת המיקום והקמתו קיבל את ברכת הדרך של הגופים המקצועיים השונים? מקרן קיימת לישראל נמסר, כי היא לא הייתה מעורבת בהקמת פארק המנגלים בחריש: "קק"ל אוסרת על הדלקת אש בשטח היערות שלה אלא במקומות המוסדרים לכך". בתשובה לשאלה על הנהלים הכלליים לבטיחות אש ולהקמת פארק מנגלים ביער עליהם ממליצה קק"ל, הפנתה אותנו האחרונה לכבאות והצלה.
האם הפארק שנבנה ברחוב אורן קיבל את אישור כיבוי האש? מתשובת כבאות והצלה מחוז חוף עולה, כי הם כלל לא עורבו בתהליך: "כבאות והצלה לישראל מדור הגנה מאש לא נותן רישיונות להפעלת פארקים, ומתוקף זה גם לא הפארק המדובר לעיל".
אם כך, מה מדיניות הדלקת אש והצבת מנגלים בשטח היער?
בכבאות והצלה השיבו: "המדיניות וההגבלות הן במסגרת ההגבלות הכלליות המוטלות על כלל האזרחים דוגמת צווי איסור הבערת אש בשטחים פתוחים ואין הנחיה ספציפית לפארק זה".

צו איסור הבערת אש שפורסם בשנה שעברה מציין כי ניתן להדליק מנגל אך ורק במקומות המיועדים לכך ובמתקן ייעודי להכנת אוכל. עוד כולל הצו הנחיות לשמירה על כללי בטיחות באש בשטח פתוח ביניהם, הרחקת המנגל מעצים, חורשות וכל צמחייה העלולה להיות דליקה, ובסיום יש לוודא כיבוי מוחלט (לא להשליך את הפחמים לשטח). עוד מציין הצו כי יש לפעול על פי ההוראות והשילוט במקום בו נערך המנגל.
אם כן, מיהו הגוף במועצה אשר לקח אחריות בלעדית על בטיחות המקום מבחינת נהלי אש? האם מיקום הפארק בתוך יער (דליק) נלקח בחשבון? אילו אמצעים ננקטו כדי להבטיח את בטיחות השימוש במקום? מעיריית חריש טרם נמסרה תגובה.