איציק תייר, מנהל מחלקת החינוך המיוחד בעיריית חריש, מסכם רשמי מסע עם בני הנוער מחריש וברטעה שביקרו לראשונה בגרמניה ופולין ולמדו על עצמם, על העבר, ההווה והעתיד המשותף. פרויקט 'Building Bridges' עתיד להתרחב ולהתקיים בחריש גם בשנה הבאה
"יציאה למשלחת היא אחריות מאוד גדולה", מציין איציק תייר, מנהל מחלקת החינוך המיוחד שליווה את משלחת הנוער הרשמית הראשונה מחריש במסעם לגרמניה יחד עם אור גולני, מנהלת מחלקת הנוער בעיריית חריש.
כבר 19 שנים מקיימים בני נוער מברטעה קשרי ידידות עם בני נוער מפרנקפורט גרמניה, ומהעיר סוביצה בפולין. הפרויקט החל כיוזמה של קבוצת מורים שראו חשיבות במפגשים של בני נוער מתרבויות שונות בסביבתם הטבעית. השנה לראשונה הצטרפו לפרויקט זה בני נוער מחריש. עבור תייר מדובר היה במשימה לא פשוטה: "היתה לי אחריות להחזיר את הילדים בריאים הביתה, להיות איתם 24/7, לדעת כל רגע היכן הם ומה הם עושים. לדאוג שהדרכון לא ילך לאיבוד, לוודא שהם ירדו בתחנת הרכבת הנכונה ולהיות שם עבורם ברגעים שקשה להם רחוק מהבית ויש תמיד רגעים כאלה", מפרט תייר ומוסיף: "אבל עם כל הקושי והדאגות, אנחנו לא מוכנים לוותר על ההזדמנות לחשוף אותם לדברים חדשים. לראות אותם מדברים, שואלים, מתעניינים יוצרים קשרים עם בני נוער גרמני, פולני ובני נוער מהישוב השכן ברטעה".
שוברים סטיגמות ומנפצים דעות קדומות
תכנית הפרויקט כוללת אירוח בארץ של בני נוער פולני וגרמני. אלה התארחו בחריש וברטעה במהלך חודש אוקטובר האחרון. בדצמבר יצאו בני הנוער מחריש וברטעה לביקור גומלין. תכנית המסע העמוסה כללה פעילויות משותפות, טקסי זיכרון במחנות השמדה, סדנאות בנושאים אקטואליים כמו גזענות, הכרות ומפגשים אישיים.
"אנחנו חיים בחברה משופעת בסטיגמות ודעות קדומות", מציין תייר. "מה נער גרמני או פולני יודע על החיים פה? מה אנחנו יודעים על החיים שם? יתרה מכך, הכפר ברטעה נמצא במרחק של עשר דקות נסיעה בלבד מחריש, מה אנחנו יודעים עליהם? אירוח בבתים, טיולים, סדנאות ואפילו מסע קניות משותף מפילים חומות, אז אם הצלחנו לפתוח לילדים ערוצי חשיבה נוספים ולראות את הדברים אחרת הרווחנו. כעת, זה תלוי בהם".
מי השתתף במשלחת?
"בעקבות הגידול במספר בני נוער בישוב החלטנו שכל בני הנוער מחריש ישתתפו בפרויקט. פנינו ליצחק קשת, קיבלנו את ברכת הדרך וזכינו לליווי תומך וצמוד מטעם המועצה. כאמור, בני הנוער יצאו למשלחת יחד עם אור גולני, מנהלת מחלקת נוער ואיתי, כמנהל המשלחת".
איתם העתיד נראה ורוד
סיור במחנה ריכוז היה גם הוא חלק מתכנית המשלחת. "היה לא פשוט", מעיד תייר. "בני הנוער הביעו עצב וחוסר הבנה, והרבה שאלות נשאלו. לדוגמה, איך באמצע כפר פסטורלי פעל מחנה ריכוז? כיצד קרה שהשכנים לא שמעו? ואם שמעו מדוע לא פעלו? בסיום הסיור עצרנו ליד המשרפות לקריאת יזכור, לאמירת קדיש, הדלקת נרות ושירת התקווה. זה היה טקס מרגש עוצמתי ומחבר בין 40 בני נוער פולנים, גרמנים, ערבים ויהודים בסיור שתכליתו לזכור ולא לשכוח".
תייר מוסיף ומציין: "ההורים צריכים לדעת, יש לנו נוער איכותי בחריש ואנחנו מאוד גאים במסע האישי והקבוצתי שכל אחד מהם עשה, יש עתיד ואיתם העתיד נראה ורוד".
האם מתוכנן המשך לפעילות זו?
"כן, כבר בגרמניה נפגשנו והתחלנו לתכנן את פרוייקט בניית גשרים – Building Bridges 2020, פרויקט שאנחנו מאוד גאים בו ובטוחים שיהפוך למסורת בחריש". תייר מוסיף ומציין שאור גולני הצטרפה לצוות היגוי הפרויקט יחד עם שותפים נוספים מהאזור ותפעל לקדם את המשלחות בשנים הבאות.